Dačić: Očuvanje nacionalnih interesa treba svima da bude prioritet

0

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, tokom današnje skupštinske rasprave o Deklaraciji Svesrpskog sabora o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, da pitanje očuvanja nacionalnih i državnih interesa treba da bude prioritet za sve.

Dačić je u Skupštini Srbije ukazao da se na zasjedanju posvećenom Deklaraciji više govori o svemu drugom osim o toj temi, te naveo da opozicija optužuje vlast za nacionalnu izdaju u isto vrijeme dok Srbiju u regionu optužuju da je nosilac velikosrpske politike.

– Pitanje Republike Srpske i Srba koji žive u regionu je mnogo starije, dublje i teže nego što su odnosi među strankama. Lako je govoriti da li ćemo mi uvesti sankcije nekoj zemlji, ali ovde je stvar u tome da li mi volimo Srbiju i šta dobijamo uvođenjem i neuvođenjem sankcija – rekao je Dačić, replicirajući poslanicima opozicije.

On je naglasio da Rusija i Kina štite Srbiju u UN i ukazao da bi politički gledano uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, koja brani poziciju i interese Srbije u UN, bilo samoubilački potez.

Dačić je istakao da je Deklaracija Svesrpskog sabora veoma značajan dokument i da je, imajući u vidu sve veće izazove, Srbiji i Srbima u cjelini potrebna mnogo veća, jača i čvršća deklaracija za odbranu državnih i nacionalnih interesa, ali i što više glasova za odbranu Srbije.

On je napomenuo da zbog toga nije ispravno i prihvatljivo da se govori o podrugljivo o državama kao što su Esvatini, Sao Tome i Prinsipe i sličnim zemljama koje su bile uz Srbiju i srpski narod prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i pružaju podršku po pitanju Kosova i Metohije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.