Netanjahu u Vašingtonu: Susreti sa Harisovom i Trampom usred krize u Gazi i političkih previranja u SAD

0

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dolazi u posjetu Vašingtonu prvi put od početka sukoba u Gazi u novembru 2023. godine i u jeku možda istorijskih turbulencija i preokreta na tamošnjoj političkoj sceni – „izlaska“ predsjednika Džo Bajdena iz predsjedničke trke.

Planira da se sretne sa njim, ali će sticajem okolnosti, čini se, biti i prvi strani državnik koji će u novoj ulozi „promovisati“ potpredsjednicu Kamalu Haris – najvjerovatnije kandidata Demokratske stranke za predsjednika SAD, jer je najavljen i njihov sastanak. Sastaće se i razgovarati sa njom odvojeno od Bajdena.

– Putujem u Vašington u veoma važnu posjetu u delikatno vrijeme, u vrijeme kada je Izrael u ratu na sedam frontova i kada postoji značajna politička neizvjesnost u SAD – rekao je Benjamin Netanjahu.

A Tajms of Izrael navodi da Netanjahu stiže u Vašington „usred američke političke oluje“ – zbog nedavnog atentata na Donalda Trampa i povlačenja Džo Bajdena iz dalje izborne trke.

Premijer Netanjahu ugovorio je posjetu prije nego što su se desile velike promjene na političkoj sceni SAD, a pretpostavlja se da će se sastati i sa republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trampom, sa kojim je „veoma dobro” sarađivao tokom svog prvog mandata i koji je, kako je navedeno od strane nekih analitičara, mnogo prihvatljiviji Netanjahuu i radikalno desnim partijama u izraelskoj vladi nego pomirljivi Džo Bajden, odnosno demokratski kandidat.

Kako je za Glas Amerike rekao Džonatan Rinhold, politikolog sa izraelskog Univerziteta Bar-Ilan , „nema sumnje“ za koga premijer Netanjahu navija na izborima. Izraelski politikolog Nimrod Goren smatra da „želi da demantuje da između njega i Trampa postoje nesuglasice“, a izraelski mediji navode da premijer Netanjahu želi da se „osigura“ u slučaju promjene u Bijeloj kući.

Ali sada je u njegovom interesu da sazna kako će se Kamala Haris postaviti po pitanju situacije u pojasu Gaze, jer se pretpostavlja da bi sukob na Bliskom istoku mogao da bude jedan od njenih glavnih spoljnopolitičkih aduta u predizbornoj kampanji.

Premijer Netanjahu je po dolasku u Vašington izjavio da mu je važno da „ojača dvopartijsku” podršku Izraelu, odnosno da se demokratska i republikanska politika ne razlikuju preterano u odnosu na Izrael, posebno kada je riječ o trenutnoj situaciji u pojasu Gaze.

Posjeta izraelskog premijera dolazi u trenutku kada je oslabio intenzitet borbe sa radikalnom terorističkom grupom Hamas u Pojasu Gaze, koja traje od oktobra 2023. godine, a ID još uvijek ne može da završi ofanzivu u Rafi. Izgledi za primirje, o kojima SAD već mjesecima pokušavaju da pregovaraju sa vodećim arapskim državama, sve su slabiji.

Podsjetimo, sredinom jula predsjednik Bajden je rekao da se pojavljuju „obrisi sporazuma“ o prekidu vatre i oslobađanju izraelskih talaca u rukama Hamasa (u principu, obje strane su se složile), ali još uvijek nema dogovora.

Sada su se na jugu Libana ponovo razbuktale borbe sa proiranskom terorističkom grupom Hezbolah, a i u tom pravcu prijeti nova eskalacija. Mnogi analitičari navode da bi to moglo da preraste u novi rat koji bi dodatno zakomplikovao situaciju na Bliskom istoku.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.