SAD brine pojačana saradnja Rusije i Kine na Arktiku

0

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je ažuriranu arktičku strategiju zbog „velikih geopolitičkih promjena“, prenose „RIA Novosti“.

„Velike geopolitičke promjene kao i rastuće posledice klimatskih promjena stvaraju potrebu za razvojem novih strateških pristupa Arktiku“, navodi se u dokumentu Pentagona.

Među promjenama na svetskoj sceni su ruska operacija u Ukrajini, ulazak Finske i Švedske u NATO, kao i pojačana saradnja Moskve i Pekinga.

Pentagon je primijetio da se Arktik pretvara u platformu za „stratešku konkurenciju“, a SAD, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, „moraju da budu spremne da zajedno odgovore na taj izazov“.

Oni su takođe dodali da Vašington namjerava da sprovede samostalne i međunarodne vojne vježbe u regionu kako bi pokazali borbenu sposobnost i interoperabilnost.

Sjedinjene Države planiraju da rade sa svojim partnerima i saveznicima na Arktiku, kao i industrijskim kompanijama i domorodačkim plemenima na Aljasci na jačanju lokalnog odvraćanja.

Prema ažuriranoj strategiji, ovo je neophodno radi poboljšanja sposobnosti praćenja i reagovanja, uzimajući u obzir zahtjeve Strategije nacionalne odbrane SAD.

Vašington tvrdi da su zainteresovani za miran, stabilan Arktik i vide ovaj region kao oblast saradnje.

„Sjedinjene Države su posvećene stvaranju mirnog, stabilnog, prosperitetnog i kooperativnog arktičkog regiona“, navodi se u dokumentu.

Istovremeno, u strategiji se navodi da će se aktivnosti na Arktiku sprovoditi uzimajući u obzir pristup „posmatranja i odgovora“, uključujući i spremnost Pentagona da rasporedi zajedničke snage u regionu.

 

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.