Politički amateri: Ljiljanić i družina nisu mogli da se dogovore sa PES-om, pa sada ruše vlast sa DPS-om

0

Podgorička vlast se više mjeseci nalazi u političkoj agoniji. Višemjesečna kriza počela je istupanjem pet odbornika iz svog matičnog PES-a i formiranjem „Pokreta za Podgoricu“ koji čine: Dragan Radović, Nađa Ljiljanić, mr Dragutin Vučinić, Jevrosima Pejović Ranka Otašević. Njih petoro su bili Milatovićeva frakcija unutar nekada jedinstvenog PES-a, a napustili su taj pokret nedugo nakon što je njihov vođa u februaru ove godine donio identičnu odluku.

Pet „odbjeglih“ odbornika vodilo je mukotrpne pregovore sa nekadašnjim stranačkim kolegama u cilju razrješenja krize vlasti u Glavnom gradu. Skoro četiri mjeseca jalovih nadgornjavanja i pregovora kulminiralo je odlukom „Pokreta za Podgoricu“ da sazovu konferenciju za novinare na kojoj su odbornice Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić saopštile da će vratiti mandat građanima Podgorice.

Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić (Foto: RTCG)

Već šestog jula se znalo da pregovori između bivših stranačkih kolega neće uroditi plodom, jer tada su iz „Pokreta za Podgoricu“ saopštili da su predstavnici PES-a neodgovorni prema izbornoj volji građana Podgorice što su pokazali i formiranjem novog gradskog odbora.

„Uz dužno poštovanje gospodina Mujovića, novog predsjednika podgoričkog odbora PES-a, nijedan odbornik, pa ni član Gradskog odbora PES-a ne može reći da ga se sjeća tokom izborne kampanje, kada smo smjenjivali prethodni režim DPS-a u Podgorici. Samim tim, ne može se očekivati da neko, ko nije učestvovao u određenoj borbi i pobjedi, je zdušno brani kao mi koji smo lični i profesionalni ugled založili da se ta pobjeda ostvari“, kazali su 6. jula iz „Pokreta za Podgoricu“.

Očigledno je da kod nekih osoba nije postojala želja da dođe do dogovora sa većinom, te sada konačno mogu da sruše lokalnu vlast u Glavnom gradu, i to uz pomoć opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Nađa Ljiljanić je saopštila da su iz „Pokreta za Podgoricu“ odlučili da skrate mandat Skupštini da bi omogućili građanima da procijene ko je dobro radio.

Očekujemo da će odbornici pokazati odgovornost, posebno oni iz vlasti, i da ćemo svi skratiti mandat Skupštini„, istakla je ona i dodala je da je povjerenje u PES izgubljeno.

„Naš stav je da vratimo mandat. Donijeli smo tu odluku i očekujemo od svih odbornika da će savjesno donijeti odluku da skrate mandat Skupštini“, kazala je Ljiljanić.

Međutim, naglasila je da o inicijativi za smjenu Injac neće glasati, jer žele da u tehničkom mandatu u Glavnom gradu postoji osoba koja će rješavati stvari dok ne dođe novi gradonačelnik iza kojeg će stati.

„Ne očekujemo podršku samo bloka 11, već svih savjesnih odbornika koji ne žele da im ujak premijera određuje stvari“ – rekla je Ljiljanić.

U ovakvoj situaciji gospođa Ljiljanić zna da će među tim savjesnim odbornicima vjerovatno biti i Demokratska partija socijalista, od koje svi zvanično bježe, a nesvjesno joj trče u zagrljaj.

Milatovićeva petorka uskoro na „vatrenom krštenju“

Na samom početku svoje konferencije, Nađa Ljiljanić je jasno dala do znanja da je „Pokret za Podgoricu“ Milatovićeva petorka u Skupštini Glavnog grada.

Milatović je odnio pobjedu u ovoj bitki, jer će vjerovatno doći do raspisivanja vanrednih podgoričkih izbora, gdje će njegova petorka odigrati prvi meč i vidjeti koliko im građani vjeruju.

Kao i uvijek, tokom svog izlaganja gospođa Ljiljanić je pucala od samopouzdanja i u Milatovićevom stilu izjavila da je „Pokret za Podgoricu“ odgovoran prema građanima i da ne može donijeti nijednu odluku koja se kosi sa tim. Znamo da se predsjednik Milatović na početku svog predsjedničkog mandata predstavljao kao predsjednik svih građana, pa sada i Nađa Ljiljanić nastavlja sa tom retorikom, ali na lokalnom nivou.

Pejovićeva otklonila dilemu dijela javnosti

Pošto se proteklih dana nagađalo da „Pokret za Podogricu“ ima dogovor sa opozicijom da skrate mandat Skupštini Glavnog grada, odbornica Jevrosima Pejović je odlučila da to demantuje:

„Mi nemamo dogovor ni sa kim, što se tiče ove teme. Takođe, možete i da vidite ko se dogovara, ko sarađuje sa opozicijom. Možete da pogledate prethodne (prim. aut. sjednice) skupštine… Možete da pogledate kako je usvojen izvještaj gradonačelnice i ko je glasao za sam izvještaj i biće vam savršeno jasno da se prvenstveno kolege iz Pokreta Evropa sad itekako dogovaraju sa opozicijom, a mi i ovom prilikom pozivamo kolege iz vlasti da stanu iza svojih riječi, da pokažu svoje nezadovoljstvo koje jasno komuniciraju sa nama i zajedno da skratimo mandat…“

Pejovićeva je dalje rekla da se iz „Pokreta za Podgoricu“ zalažu za promjenu, a ne zamjenu, što su njihove bivše kolege iz PES-a zaboravili.

Kraj Pokreta Evropa sad u Glavnom gradu?

Nađa Ljiljanić je samouvjereno naglasila da ovaj trenutak predstavlja početak za „Pokret za Podgoricu“, a kraj za PES.

Na kraju, građani će odlučiti da li je samouvjerenost bila propraćena i iskrenošću, ili je pak po srijedi samo sukob nekadašnjih kolega iz PES-a oko vlasti i privilegija. Međutim, jedno je sigurno, vanredni lokalni izbori su velika šansa za DPS da se vrati na vlast u Glavnom gradu, a u isto vrijeme i prilika da politički neiskusne odbornice Nađa Ljiljanić i Jevrosima Pejović politički „izgore“ sebe i svoj pokret, na štetu Podgoričanki i Podgoričana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.