Jelena Božović (NSD) posjetila Sabornu crkvu Svetog Save u Njujorku

0

Saborna crkva Svetog Save u Njujorku je duhovno i društveno sjedište srpskog naroda u tom gradu i Sjedinjenim Američkim Državama još od 1943. godine.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata ova crkva je bila jedino mjesto gdje su srpske izbjeglice mogle da se sretnu i očuvaju svoju vjeru i nacionalni identitet.

Danas u njenom registru ima oko 700 domova i porodica. Crkva je izgorela 2016. godine, ali je danas dobrim dijelom obnovljena, te je tako ključno mjesto okupljanja srpskog naroda u Njujorku sačuvano.

Protojerej-stavrofor dr Živojin Jakovljević, starješina ove svetinje, izrazio je veliko zadovoljstvo povodom posjete poslanice iz redova Nove srpske demokratije Jelene Božović, te istakao da u budućnosti planira da obnovi školu u kojoj će djecu učiti vjeronauku, pjevanje, liturgiju, kao i srpski jezik i folklor.

Poslanica Božović je naglasila da je srpski narod, okupljen u svojoj vjeri jedinstven i nedjeljiv, ma gdje da se nalazi.

„Srpska crkva je bila i ostala garant jedinstva srpskog naroda, mjesto molitve i sabranja, kako svuda u svijetu, tako i u Njujorku.“ – naglasila je Jelena Božović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.