Njemačka radi na strategiji modernizacije sektora odbrane

0

Vlada Njemačke izrađuje dokument s ciljem obnove odbrambene industrije države, rekao je u nedjelju portparol Ministarstva ekonomije ove evropske države, ne navodeći dodatne pojedinosti, prenosi agencija Rojters.

“Mogu potvrditi da Vlada radi na strateškom dokumentu za modernizaciju odbrambene i bezbjednosne industrije. On se razvija u nekoliko resora”, rekao je portparol, potvrdivši ranije natpise Handelsblatta.

Handelsblatt je objavio kako će strateški dokument sadržavati klauzule koje bi omogućile ubrzano odobravanje izgradnje fabrika oružja u Njemačkoj, uključujući skraćivanje rokova i ograničavanje mogućnosti prigovora građanskih inicijativa.

Dogovor sa Italijanima oko tenkova

Njemačka trostrana koalicija planira da usvoji dokument u avgustu, objavio je njemački ekonomski list sa sjedištem u Dizeldorfu i koji posluje još od 1946. godine.

Vijest o preuređenoj odbrambenoj modernizaciji dolazi nedugo nakon što su njemačka odbrambena kompanija Rheinmetall RHMG.DE sa italijanskim kolegama iz firme Leonardo LDOF.MI ranije ovog mjeseca dogovorila osnivanje zajedničkog poduhvata za proizvodnju tenkova i drugih kopnenih odbrambenih sistema.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.