Pogačar na dominantan način osvojio treći Tur u karijeri

0

Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirejts) je pobjednik 111. Tur d Fransa posle 21 etape i 83:38:56 časova. Ovo mu je treća žuta majica sa najprestižnije trke u godini posle 2020. i 2021.

Pogačar je odvezao hronometar poslednje, 21. etape od Monaka do Nice dug 33,7 kilometara za 45 minuta i 24 sekunde. I tu je bio najbrži, pa mu je to šesta etapna pobeda na ovom izdanju. Slovencu je ovo godina za pamćenje, pošto je na proljeće osvojio Điro d’Italiju.

Zavjesa je pala na Azurnoj obali, a ne u Parizu kao inače, pošto će glavni grad Francuske biti domaćin 33. izdanja Ljetnjih olimpijskih igara.

Neizostavno je da se pomene i pozadina učešća drugoplasiranog Jonasa Vingegora (Visma). Danac, osvajač prethodna dva izdanja, nije se valjano ni oporavio od katastrofalnog udesa na Trci oko Baskije početkom aprila, a došao je da se takmiči u najbitnijoj trci na kalendaru – nije se obrukao (+6:17). Čak je uspio i da pobijedi najvećeg rivala u foto-finišu „revolveraškog“ obračuna u 11. etapi.

Treći, ujedno i najbolji mladi takmičar, bio je debitant Remko Evenpul (Kvik-step, 24) sa 9:18 kašnjenja za Pogačarem. Belgijanac, osvajač Vuelta Espanje 2022, osvojio je sedmu etapu.

Iako je Pogačar dugo bio vodeći i u plasmanu „brdaša“, tačkastu majicu je kući odneo Ekvadorac Ričard Karapaz (EF edjukejšn). Osvajač Đira 2019. i olimpijski pobjednik 2021. u Tokiju bio je najbolji u ovom poretku i na Vuelti 2022. Na ovom izdanju osvojio je jednu etapu, kao i priznanje za najborbenijeg učesnika Tura 2024.

Zelenu majicu osvojio je Binijam Girmaj (Vonti). Eritrejac se upisao zlatnim slovima u istoriji biciklizma na Điru 2022. kad je doživio i nesvakidašnji maler, a status legende učvrstio je osvajanjem treće, osme i dvanaeste etape Trke oko Francuske. Imao je i peh na 16. etapi zbog kog je „zaradio“ i dve kopče, ali mu nije padalo na pamet da odustane čime se uvrstio u junake ovog izdanja.

Naredno izdanje Tura biće od 5. do 27. jula iduće godine sa startom u Lilu. Karavan na dva točka 2026. krenuće iz Barselone.

1 klik – 100 freebet-ovaRegistruj se na meridianbet.me i pokupi najbolji poklon dobrodošlice!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.