(INTERVJU) Boris Pejović za BORBU: Rekonstrukcija Vlade donosi političku stabilnost i još snažniju podršku Vladi u Parlamentu

0

Potpredsjednik Skupštine iz redova Pokreta Evropa sad Boris Pejović u intervjuu za Borbu govorio je o rekonstrukciji Vlade koja bi, makar prema pisanju medija trebala da uslijedi za samo par dana. Pejović je za Borbu kazao da je logično da će taj proces donijeti političku stabilnost i još snažniju podršku Vladi u Parlamentu.

Komentarisao je i nedavno dobijanje pozitivnog IBAR-a za Crnu Goru i kazao da sada Crna Gora ima kvalitetniji zakonodavni okvir u domenu sudstva i tužilaštva, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, prava na slobodu izražavanja…

Dotakao se i nedavno usvojene Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mathauzen i kazao da se njom odaje pijetet žrtvama Drugog svjetskog rata i da ista nije usmjerena protiv evropskih vrijednosti niti prema Hrvatskoj.

„Zapravo, u pitanju je principijelan i civilizacijski odnos koji PES ima prema svim nevino stradalim žrtvama. Poruke koje su prethodnih dana uputili kancelar Njemačke Šolc, premijer Španije Sančez i ostali visokopozicionirsni zvaničnici iz Evropske Unije apsolutno su jasne i optimične kada je u pitanju evropska perspektiva Crne Gore“, jasan je Pejović za Borbu.

A kada govori o programu Evropa sad 2, Pejović tvrdi da će svi zaposleni sa srednjom školom imati rast minimalnih zarada od 33 odsto, a zaposleni sa visokom školom imaće rast čak od 77 odsto.

„Tako da ćemo od oktobra imati prosječne minimalne zarade od 700 eura i prosječne plate od 1000 evra. Program „Evropa sad 2″ sadrži i manje poreze na privrednike“, jasan je Pejović za naš portal.

BORBA: Crna Gora je nedavno u Skupštini usvojila set tzv. IBAR zakona čime se, sudeći po izjavama zvaničnika, odblokirao put Crne Gore u Evropsku Uniju. Ipak, mnogim građanima i dalje nije jasno šta je to IBAR i zašto je su ta mjerila toliko važna. Možete li našim čitaocima pojasniti šta je u stvari IBAR?

IBAR je izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24, odnosno, izvještaj koji govori o tome koliko smo evropskih i savremenih preporuka prihvatili i u kojoj mjeri ih primjenjujemo kroz rad pravosuđa i ostalih relevantnih institucija za ova poglavlja.

BORBA: Koliko god da je IBAR važan za ulazak u Evropsku Uniju, ipak su ti zakoni mnogo važniji za građane Crne Gore jer im donose brojne benefite. Kakve to benefite mogu očekivati građani od usvojenih zakona?

Kada je o konkretnim benefitima riječ, osim što smo prva država koja je po novoj metodologiji pristupa EU dobila pozitivan IBAR, a samim tim i nesporno postala predvodnica u procesu evropskih integracije, mi sad imamo značajno kvalitetniji zakonodavni okvir u domenu sudstva i tužilastva, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, prava na slobodu izražavanja i tako dalje i tome slično. Takođe, zadaci za dobijanje IBAR-a su jednim dijelom u korelaciji sa ispunjenjem obaveza iz Reformske agende koja će nam donijeti gotovo 400 miliona evra. Istovremeno, po dobijanju IBAR-a, već se otvorila priča o daljim koracima na putu ka EU i punopravnom članstvu Crne Gore do 2028. godine i kako da je kao takvu već planiraju za budžet EU za naredni petogodišnji period.

BORBA: Uporedo sa izglasavanjem IBAR zakona, donešena je i Rezolucija u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mathauzen. Opozicija ali i predsjednik Jakov Milatović koji sve češće šalje iste tonove kao i oni tvrde da je ona usporila evropski put. Međutim, od evropskih zvaničnika, liše zvanične Hrvatske, nije bilo nikakve reakcije. Kako komentarišete usvajanje Rezolucije i reakcije iz Hrvatske? Je li ona zaista usporila naš evropski put?

Rezolucija u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mathauzen, kojom se odaje pijetet žrtvama iz Drugog svjetskog rata nije usmjerena protiv evropskih vrijednosti, niti prema bilo kojoj članici Evropske unije, uključujući i našu susjednu državu Hrvatsku.

Zapravo, u pitanju je principijelan i civilizacijski odnos koji PES ima prema svim nevino stradalim žrtvama.

Poruke koje su prethodnih dana uputili kancelar Njemačke Šolc, premijer Španije Sančez i ostali visokopozicionirsni zvaničnici iz Evropske Unije apsolutno su jasne i optimične kada je u pitanju evropska perspektiva Crne Gore. To potvrđuju i odluke Evropske komisije, na osnovu kojih je naša zemlja dobila dva nova granta za oblasti životne sredine i energetike u iznosu od 75 miliona i za podršku izgradnje dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice u iznosu od 100 miliona evra.

Upravo je dobijanje IBAR-a nakon deblokade pravosuđa najbolja potvrda da je aktuelna izvršna vlast zajedno sa zakonodavnim domom ostvarila konkretne i istorijske rezultate na putu ka punopravnom članstvu, iako su i u prethodnim sazivima u Vladi i Skupštini egzistirale političke partije koje se deklarativno zalažu za evropske integracije, ali bez kapaciteta da ispune privremena mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24. Zato sam uvjeren da ostvarene konkretne rezultate cijene i naši međunarodni partneri.

BORBA: Mediji bruje o činjenici da će se skorijih dana rekonstruisati, odnosno, proširiti Vlada. Kako će biti sproveden taj proces i očekujete li veću političku stabilnost od istog?

Kada se realizuje proširenje Vlade, apsolutno je logično da će taj proces donijeti političku stabilnost i još snažniju podršku Vladi u parlamentu. Jako je važno da svi činioci u proširenoj Vladi budu posvećeni daljem unapređenju životnog standarda, infrastrukturnom razvoju naše države, afirmaciji vladavine prava i nastavku borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, što će našu zemlju dodatno približiti punopravnom članstvu u EU. To je nešto što žele apsolutno svi građani Crne Gore. Takođe, ovi ciljevi i rezultati će uticati kako na demokratizaciju našeg društva, tako i na stvaranju ambijenta koji će doprinijeti zaustavljanju iseljavanja naših državljana iz Crne Gore.

BORBA: Pokret Evropa sad od svog osnivanja obećava građanima bolji život, oličen u programu Evropa sad 2 a samo prije par dana je javnost dobila informaciju kako če se to sprovesti kroz program Fiskalne strategije. Kada građani mogu očekivati realizaciju programa?

Nakon uvećanih minimalnih penzija početkom godine, građani će mjesec dana prije obećanog roka dobiti veće minimalne i prosječne zarade. Svi zaposleni sa srednjom školom imaće rast minimalnih zarada od 33 odsto, a minimalne plate zaposlenih sa visokom školom imaće rast čak od 77 odsto.

Tako da ćemo od oktobra imati prosječne minimalne zarade od 700 eura i prosječne plate od 1000 evra. Program „Evropa sad 2“ sadrži i manje poreze na privrednike.

Smanjenje poreza za poslodavce doprinijeće efikasnoj borbi protiv sive ekonomije, što će uticati na povećanje prihoda u državnom budžetu.

Takođe, Crna Gora će imati najniže poreze za privredu u Evropi. To će uticati na priliv investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Ove mjere će omogućiti da mladi ostanu u Crnoj Gori i da u našoj zemlji rade i zasnivaju porodice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.