Azerbejdžan bi mogao da izvozi gas preko Ukrajine

0

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je kako su se Ukrajina i Evropska unija obratile njegovoj državi da snabdijeva Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine nakon što postojeći ugovor sa Rusijom istekne krajem godine, prenosi agencija Tanjug.

“Nastavljaju se razgovori sa vlastima u Ukrajini i EU, kao i sa Rusijom i čini se da su sve strane zainteresovane za nastavak snabdijevanja. Pomoći ćemo ako možemo”, rekao je azerbejdžanski čelnik na konferenciji za novinare, javlja Blumberg.

Alijev je istakao da će proizvodnja gasa u njegovoj državi porasti zahvaljujući novim i postojećim projektima u Kaspijskom moru.

Azerbejdžan je 2022. godine potpisao memorandum o razumijevanju sa Evropskom komisijom sa namjerom da udvostruči svoj izvoz gasa u Evropu na 20 milijardi kubnih metara do 2027. godine.

‘Ozbiljni ‘problemi’ za Austriju, Slovačku

“Država se kreće ka cilju. Izvoz u Evropu će se ove godine povećati na blizu 13 milijardi kubnih metara sa 11,8 milijardi kubnih metara u 2023. i osam milijardi kubnih metara u 2021. Zalihe će biti poslate kroz takozvani lanac gasovoda Južnog gasnog koridora koji povezuje Azerbejdžan sa Evropom preko Gruzije i Turske”, naveo je Alijev.

Evropska unija je pokušala odustati od ruskog gasa od početka invazije na Ukrajinu, ali ga neke evropske države nastavljaju dobijati kroz plinovod koji prelazi Ukrajinu.

Alijev je napomenuo da će države poput Austrije i Slovačke biti u “ozbiljnim problemima” ako prestanu isporuke ruskog plina preko Ukrajine jer će morati platiti “stotine i stotine miliona više da bi kupovale gas odnekud”.

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.