Imate Mekbuk računar? Možda ste na meti hakera preko lažne aplikacije

0

Korisnici Epl (Apple) uređaja obično vole da istaknu da su njihovi Mekbuk (MacBook) računari otporniji na hakerske napade i manje podložni virusima i drugim zlonamjernim softverima. Međutim, ovoga puta upravo oni treba da budu posebno oprezni, jer hakeri imaju novu „caku“ uz pomoć koje napadaju.

UmJesto instalacije željene aplikacije na Mekbuk računare se instalira virus

I pored svih napora Epl korporacije da svoje uređaje zaštiti od zlonamjernih napada, hakeri su ovoga puta ispali „pametniji“, ili „spretniji“. Naime, kako prenosi portal Malverbajts (Malwarebytes), ovi zlonamjernici korisnicima Mekbuk računara plasirali su reklamnu kampanju za instalaciju popularne platforme za komunikaciju, Majkrosoft Tims.

Oni oprezni, oglas koji se pojavljuje na samom vrhu rezultata pretrage jednostavno preskoče, ali oni naivni kliknu na link, a potom ina dugme „Preuzmi aplikaciju“. I tu nastaje problem – klikom na taj taster umesto aplikacije Majkrosoft Tims korisnicima se na računar instalira zlonamjerni softver Atomik Stiler koji krade lozinke Epl Kičejna (Apple Keychain) i veb pretraživača.

Kompanija Epl upozorila i korisnike ajfona u 98 zemalja na moguće hakerske napade

Prije samo nekoliko dana korisnici Epl uređaja takođe su se našli na meti hakera, samo što su tada mete zlonamjernika bili oni koji koriste ajfon telefone.

„Epl je otkrio da ste potencijalna meta špijunskog softvera koji pokušava da na daljinu kompromituje ajfon koji je povezan sa vašim Epl Aj-Di nalogom“, navodi se u poruci koju su dobili određeni korisnici ovih telefona.

Kako se navodi na portalu Tek Kranč, oni koji su se našli na meti zlonamjernih napada su pažnju hakera privukli svojim privatnim ili profesionalnim aktivnostima. Nažalost, Epl nije objavio tačan spisak zemalja u kojima bi korisnici trebalo da budu naročito obazrivi, ali je poznato da je u pitanju čak 98 država svijeta.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.