Spajić: Poštujemo argumente hrvatske strane u vezi sa neriješenim pitanjima, zajednički moramo doći do obostrano prihvatljivih odgovora

0

Kako ocjenjujete odnose Crne Gore i Republike Hrvatske za vrijeme Vašeg mandata?, pitao je poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović predsjednika Vlade Crme Gore Milojka Spajića tokom premijerskog sata.

Spajić je odgovorio:

„Uvaženi gospodine Vuksanoviću, naši odnosi sa Republikom Hrvatskom su prijateljski i otvoreni uz posvećenost kontinuiranom unapređenju u oblastima od obostranog značaja. Dodatno su ojačani NATO savezništvom i istom vizijom evropske budućnosti svih država regiona.

Veoma smo zahvalni na podršci koju Republika Hrvatska u kontinuitetu pruža Crnoj Gori na njenom evropskom putu, i koja, siguran sam, neće izostati ni u narednom periodu. Dodatno nas u to uvjerava čestitka, koju sam dobio od uvaženog kolege, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, povodom Dana državnosti. U njoj se navodi da će Hrvatska nastaviti da snažno podržava proces proširenja EU temeljen na individualnom pristupu i zaslugama, uz dobrosusjedske odnose i saradnju sa Crnom Gorom.

Kroz djelovanje Vlade Crne Gore, kao i kroz sopstveno djelovanje, mogu potvrditi da se od samog početka nastojalo da se svi aspekti saradnje koji su dobri dodatno unaprijede, a da se sve teme u kojima postoji prostora za diskusiju riješe kroz razgovor i dogovor dvije strane.

Ovdje posebno želim da istaknem da sam predsjednik Vlade koji želi da na otvoren način, bilateralno, razgovara i dogovori sve ono što će biti u cilju postizanja blagostanja obje države, ali imajući u vidu prvenstveno interese Crne Gore.

Uvažavamo i poštujemo argumente hrvatske strane u vezi sa neriješenim pitanjima i zajednički moramo doći do obostrano prihvatljivih odgovora. Naši prioriteti – ulazak u EU, očuvanja crnogorske tradicije i kulture i bolji uslovi života za naše građane ostaće u konstantnom fokusu našeg sveukupnog djelovanja.

Uz sve navedeno, želim da naglasim da Crna Gora i Republika Hrvatska imaju jaku tradiciju prijateljstva, dugu istoriju uzajamnog poštovanja, zajedničke kulturološke korijene i da izrazim uvjerenje da rješavanje pojedinih pitanja, koja zahtijevaju dodatne napore obje strane, određena odricanja i davanja, ali i obostrano poštovanje i razumijevanje, mogu samo da nas ojačaju, a ni u jednoj mjeri, niti na bilo koji način poljuljaju odnose“, izjavio je Spajić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.