Đorđević: Napadi na Vučića posljedica hibridnog rata protiv Srbije

0

Srbija je danas suočena sa hibridnim ratom, koji predstavlja kompleksnu kombinaciju vojnih, političkih, ekonomski i digitalnih taktika, sa ciljem ostvarivanja političkih agendi bez potrebe za formalnom objavom rata, što je slučaj već godinama, izjavio je Zoran Đorđević, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Prema njegovim riječima, odluka da se inicira ovakva vrsta sukoba protiv Srbije nije bila slučajna niti spontana, ona je rezultat pažljivo razmotrenih kalkulacija koje datiraju još od početka 2016. godine.

„U tom trenutku, međunarodni centri moći postali su svjesni značajnog, ubrzanog oporavka Srbije pod liderstvom Aleksandra Vučića. Napredak je bio evidentan ne samo u ekonomskom smislu, već i u pogledu jačanja vojne moći države, koja se, prije svega, odlikovala odbrambenim i odvraćajućim kapacitetima“, istakao je Đorđević.

Kako je naveo, Srbija je istrajala na politici vojne neutralnosti, njegujući razvijene odnose transkontinentalne saradnje, kako sa EU sa jedne strane, tako i sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom sa druge strane, čime je zaštitala samostalnu i suverenu politiku donošenja odluka.

„Hibridni rat protiv Srbije odvija se, po mom mišljenju, na tri primarna fronta: prvi – nastojanje da se Srbija odrekne Evropske unije, drugi – podsticanje raskida saradnje sa Kinom, te prisila na uvođenje sankcija Rusiji i priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova, treći – da se spriječi ubrzani ekonomski rast Srbije. Kao specifičan primjer metode korišćene u ovom ratu izdvaja se pokušaj sprječavanja eksploatacije litijuma, koje ima za cilj upravo usporavanje ekonomskog razvoja zemlje“, rekao je Đorđević, pa dodao:

„Instrumentalizacija medija, društvenih mreža i organizovanje protesta opozicije predstavljaju primjere taktike ovog rata, sa jasnim ciljem – podsticanje neke nove vrste obojene revolucije, koja bi Srbiju ekonomski oslabila i odvojila od njenog puta samostalnosti i neutralnosti u odlučivanju“, kazao je član Glavnog odbora SNS-a, prenosi „Telegraf“.

Prema njegovim riječima, „jedan od najeksponiranijih ciljeva takvog pritiska jeste predsjednik Aleksandar Vučić, čija je pozicija često na udaru, uključujući pokadkad u trenucima neefikasnosti tih pritisaka ili želje da ti pritisci budi jači, napade na njegovu porodicu“.

„Naznake ovih napada na predsjednika i njegovu porodicu ogledaju se u svakodnevnom životu, kroz širenje lažnih kratkih vijesti i površnih izvora informacija, sa ciljem stvaranja vakuuma između građana i institucija, a koji opozicija u ovakvom hibridnom ratu nastoji iskoristiti i doći na vlast bez izbora“, rekao je Đorđević.

Istakao je da je „istina najbolje oružje u borbi tokom hibridnog rata

„Sučeljavanje sa komponentama hibridnog rata zahtjeva konstantnu budnost, kritičko razmišljanje i insistiranje na transparentnosti istine. Iskustvo Srbije jasno ilustruje složenost i dinamičnost savremenih geostrateških sukoba“, zaključio je Đorđević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.