Dovodi se u vezu s teškim zločinima: Guverner Asadovog režima uhapšen u Los Anđelesu

0

Semir Osman Al-Šeik, bivši guverner Deir ez-Zora u Siriji, uhapšen je u Los Anđelesu, u Sjedinjenim Američkim Državama, pod optužbom da je mučio i ubijao političke protivnike tokom boravka u svojoj zemlji, prenosi Anadolija.

Protiv Šeika, koji od 2020. godine živi u Los Anđelesu, podnesena je krivična prijava zbog davanja lažnih podataka u zahtjevu za američko državljanstvo, objavio je The New York Times (NYT).

Prema krivičnoj prijavi, bivši guverner Deir ez-Zora, koji je vodio zatvor Adra u glavnom gradu Damasku, radio je kao policajac, obavještajni oficir i brigadni general. Davao je lažne izjave o tome je li nekoga mučio ili je bio umiješan u neko ubistvo zbog svojih političkih uvjerenja.

Uhapšen je 10. jula prije nego što je otputovao iz Los Anđelesu u Bejrut u Libanu.

Šeikova supruga, koja je ranije postala američka državljanka, 2017. godine predala je potrebne dokumente kako bi joj se suprug pridružio u Los Angelesu, čime je počeo proces dobivanja useljeničke vize.

Šeik je u martu 2020. podnio zahtjev za američko državljanstvo sa zelenom kartom koju je dobio.

Američki zvaničnici vjeruju da uhapšeni ima bliske veze sa sirijskim vođom Bašarom al-Asadom.

Zlostavljanje i mučenje civila

Između 2005. i 2008. Šeik je vodio zatvor Adra u glavnom gradu Damasku, gdje su držani civili optuženi za zločine protiv političkih protivnika i demonstranata te drugi civili.

Mnogi od bivših zatvorenika koji su rekli da su izgladnjivani, premlaćivani, mučeni i silovani u zatvoru Adra godinama su čekali na suđenje ili su umrli.

Prema svjedočenju zvaničnika Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a, pet bivših zarobljenika reklo je američkim istražiteljima da je Šeik zažmirio na njihovo zlostavljanje i mučenje.

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR), koja dokumentira kršenja prava civila, objavila je da je s Američkim ministarstvom pravosuđa podijelila najvažnija kršenja ljudskih prava koja je počinio Šeik tokom svojih dužnosti u Deir ez-Zoru.

Navodi se da su u razdoblju od jula 2011. od decembra 2013. režimske snage ubile 3.933 civila, među kojima 312 djece i 261 ženu.

“Njegovo imenovanje nije bilo proizvoljno. Bio je spreman da ubija, sakati i teroriše ljude, a Asad je znao da samo on može zaustaviti proteste”, rekao je u intervjuu Amjad al-Sari, sirijski aktivist koji dokumentuje ratne zločine.

Zijad al-Kadem, koji je radio u poljoprivrednoj upravi Deir ez-Zora za vrijeme njegovog mandata, jedan je od onih koji pamte njegovu nemilosrdnost.

Govoreći za NYT, Kadem je rekao da je Šeik kao guverner “naredio da se otvori vatra na demonstrante i da su hiljade civila nestale tokom njegove vladavine”.

(Al Jazeera/agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.