Krapović sa novoimenovanim izaslanikom odbrane SAD: Crna Gora prati politiku NATO-a i promoviše evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana

0

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Sjedinjenih Američkih Državama za Crnu Goru, potpukovnikom Robertom Hamiltonom.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, te odlazeći izaslanik odbrane SAD, potpukovnik Alan Griskevič.

Krapović je naglasio doprinos ambasadorke Rajnke u jačanju odbrambene saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, uz zahvalnost potpukovniku Griskeviču na iskrenoj posvećenosti realizaciji bilateralnih odbrambenih projakata.

On je istakao i značaj podrške SAD u domenu odbrane, ističući da je od nemjerljivog značaja za proces unaprjeđenja interoperabilnosti Vojske Crne Gore, kao i modernizacije njenih kapaciteta.

Posebno je naglasio i značaj saradnje u segmentu školovanja i usavršavanja pripadnika MO i VCG u SAD-u, zatim jačanja sposobnosti kroz učešće na specijalističkim obukama i vojnim vježbama, kao i podršku američke strane u oblasti sajber bezbjednosti.

– Crna Gora je posvećena analizi odbrambenih prioriteta, da prati i implementira politike Alijanse i promoviše evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana i politike otvorenih vrata, čime jasno pokazuje kolektivnu odgovornost, posvećenost zajedničkim vrijednostima, ali i potvrđuje kredibilitet savezništva u NATO – saopšteno je iz MO.

Potpukovnik Hamilton je istakao da je evidentna posvećenost Crne Gore Alijansi i ukazao na spremnost američke strane za dalje pružanje podrške Crnoj Gori u domenu odbrane.

– Naglasio je važnost nacionalnih izdvajanja za odbranu i pohvalio planove Crne Gore u ovom pogledu, koji je svrstavaju među 23 države članice NATO koje izdvajaju preko 2 odsto BDP za oblast odbrane. Takođe, izrazio je očekivanje da će Crna Gora nastaviti sa procesom modernizacije i unaprjeđenja odbrambenih kapaciteta, kao i da će ostati pouzdan partner međunarodne zajednice, dok će i SAD nastaviti da podržavaju dalji razvoj odbrambenog sistema Crne Gore – navodi se u saopšenju.

Potpukovnik Hamilton se sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem, sa kojim su razmotreni trenutni bezbjednosni izazovi u regionu i svijetu, kao i načini unapređenja bilateralne vojne saradnje.

– General Lazarević je istakao značaj podrške SAD jačanju odbrambenih kapaciteta Vojske Crne Gore, naglašavajući važnost donacije četiri patrolna čamca za brzo reagovanje, koja će značajno poboljšati sposobnosti Mornarice VCG – kazali su iz Ministarstva.

Potpukovnik Hamilton je podvukao posvećenost svoje zemlje nastavku pružanja podrške Vojsci Crne Gore, te pohvalio dosadašnju saradnju, uz nadu za njeno dalje unapređenje. Bilo je riječi i o budućim zajedničkim vježbama i obukama, koje će doprinijeti unapređenju interoperabilnosti i spremnosti naših oružanih snaga. Oba sagovornika su se složila da je kontinuitet ovakvih aktivnosti ključan za održavanje visokog nivoa operativne efikasnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.