Tur d Frans: Het-trik Filipsena, pad hrabrog Girmaja

0

Belgijanac Jasper Filipsen (Alpesin) pobjednik je 16. etape na 111. Tur d Fransu. Odvezao je 188,6 km od Gruisana do Nima za četiri časa, 11 minuta i 27 sekundi.

Ovo je treća etapna pobjeda 26-godišnjeg sprintera na ovom izdanju, a deveta ukupno na najprestižnijoj trci u godini. Prije ove, Filipsen je osvojio 10. i 13. etapu.

Eritrejac Binijam Girmaj (Vonti), glavni konkurent Belgijanca u borbi za zelenu majicu, doživio je pad na kilometar do cilja, a saborci iz francuske ekipe su mu pomogli da se pridigne, završi etapu i ostane na čelu poretka sprintera.

Samo se nadam da je on u redu posle pada jer ne zaslužuje da izgubi od mene na ovaj način. Daću sve od sebe, ali teške etape tek predstoje. Ići ćemo dan po dan, ali ipak uživam u ovoj pobjedi“, istakao je ovogodišnji osvajač monumentala Milan – San Remo i klasika Briž – De Pan.

Posledice Girmajevevog pada nisu djelovale naivno. Po sopstvenom priznanju, najviše su mu stradali koljeno i lakat na kom je „zaradio“ dva šava. Nesporna legenda afričkog biciklizma i dalje je u vođstvu sprinterskog poretka sa 376 bodova, a Filipsen sada ima 32 manje, a ističe da nikako ne namjerava da odustane od Tura. Njegova ekipa javlja da tek treba da obaveste javnost o stanju Eritrejca.

Kad je riječ o generalnom plasmanu, sve je izglednije da će Tadej Pogačar (UAE Emirejts) donijeti treću žutu majicu u Sloveniju. Lider je drži odstojanje (3:09) od Danca Jonasa Vingegora (Visma) koji se vjerovatno nada čudu da osvoji treći uzastopni Tur. Pogačar može da se pohvali i tačkastom majicom sa 77 „brdaških“ bodova naspram Vingegorovih 58.

U srijedu i četvrtak imaću još dve prilike za bijeg, a onda nas čekaju visoke planine. Očekujem spektakl kao na Pirinejima“, ocijenio je pobjednik Tura 2020. i 2021.

Pred vozačima je u srijedu uspon dug 177,8 km od Sen Pol Troa Šatoa do Superdevoluja.

1 klik – 100 freebet-ovaRegistruj se na meridianbet.me i pokupi najbolji poklon dobrodošlice!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.