Lavrov: Vašington traži poslušnost saveznika, Zapad ignoriše Dejtonski sporazum

0

Vašington zahtjeva bespogovornu poslušnost od svojih saveznika, čak i ukoliko je to u suprotnosti sa njihovim nacionalnim interesima, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji predsjedava Savjetom bezbjednosti UN.

– Mnoge zemlje, predstavljene u ovoj sali, ne priznaju ključni princip Povelje UN: suverenu jednakost svih država. SAD su odavno preko svojih predsjednika proglasile sopstvenu izuzetnost. To izražavaju i u odnosu prema saveznicima od kojih Vašington zahtjeva bespogovornu poslušnost, čak i ako to šteti njihovim interesima – naglasio je diplomata.

Lavrov je podsjetio da Povelju UN i odluke Savjeta bezbjednosti Zapad tumači selektivno, polazeći od toga kakve su instrukcije iz Bijele kuće.

– Mnoge rezolucije SB UN se potpuno ignorišu. Na primjer, rezolucija 2202 kojom su odobreni Minski sporazumi o Ukrajini, rezolucija 1031 koja je podržala Dejtonski sporazum za mir u BiH – podsjetio je Lavrov tokom debate na temu „Multikultularna saradnja u interesu formiranja pravednijeg, demokratskog i održivog svjetskog poretka“.

SAD premještanjem raketa dodatno destabilizuju Njemačku i Evropu

„Danas vidimo još jedno poniženje Njemačke, čija vlada je bespogovorno prihvatila odluku SAD da razmjesti na njemačkoj teritoriji iznajmljene američke rakete srednjeg dometa“, rekao je Lavrov tokom sastanka Savjeta bezbednosti UN o multilateralnoj saradnji u interesu stvaranja pravednijeg, demokratskog i održivog svetskog poretka.

On je primjetio da se vojna infrastruktura NATO-a pomjera ka azijsko-pacifičkom regionu kako bi potkopala postojeću tamošnju arhitekturu, čiji centar ostaje ASEAN. Prema njegovim riječima, SAD i saveznici sklapaju nove sopstvene blokove – poput AUKUS-a.

Rješavanje krize u Evropi

Rješavanje evropske krize mora da bude praćeno konkretnim koracima za otklanjanje prijetnji Rusiji koje dolaze sa Zapada, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Neophodno je jednom za svagda otkloniti osnovne uzroke krize koja je izbila u Evropi… Političko i diplomatsko rješenje mora da bude praćeno konkretnim koracima za otklanjanje prijetnji Ruskoj Federaciji koje potiču iz zapadnog evroatlantskog regiona“, rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je uslove za uspostavljanje održivog mira u Ukrajini iznio ruski predsjednik Vladimir Putin.

 

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.