Kapela će biti obnovljena bez rušenja i premještanja Mauzoleja

0

Piše: Boško Vukićević

Patetično izgledaju reakcije srbofobnih fanatika u okviru poraženih snaga, na bilo koju političku inicijativu koja ide u smjeru opštenarodnog pomirenja.

Recimo, ova otužna manjina fanatičnih šovinista sa neobičnom strašću i agresivnošću reaguje na ideju obnove NJegoševe kapele, koju je nedavno aktuelizovao predsjednik Skupštine, da se nezavisan posmatrač naprosto mora zapitati: „U kojem svijetu žive ti ljudi?“

U nekom svijetu gdje misle da sve njihove prijetnje i vulgarnosti imaju nekog uticaja?

Kao da se oni oko te inicijative nešto pitaju, kao da mogu nešto spriječiti? A spriječiti mogu taman onako kako su sprečavali i čudesne litije, ili ustoličenje mitropolita, ili pak potpisivanje Temeljnog ugovora.

Uopšte, njihov uticaj na sprečavanje obnove kapele obrnuto je proporcionalan njihovoj agresivnosti, raspomamljenosti i suludim prijetnjama. Stoga bi trebalo da „smanje doživljaj“ o sopstvenom značaju i uticaju u današnjoj Crnoj Gori koja se postepeno vraća svom izvornom identitetu i istorijskoj misiji.

Jednom od prvoboraca-srbofoba – Nikolaidisu, uporedo sa „odbranom Lovćena od Kapele“, danas je na blistavi mu um pala i ideja da „rešava crkveno pitanje“. Sa jednim anonimusom dukljanski spisatelj razrađuje ideju o pretvaranju svetilišta SPC u Crnoj Gori u – muzeje.

Uz podrazumijevajuće – „blago mu u pamet“, pomenuti nezavisni posmatrač bi se mogao upitati: nije li Nikolaidis, možda, poput Ripa Van Vinkla prespavao sve promjene koje su se desile u našoj državi potonjih godina? Je li prespavao čudesne litije, naknadne izbore na kojima je nokautiran diktatorski režim – koji je po svojoj volji htio da „rešava crkveno pitanje“? Je li prespavao novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti i Temeljni ugovor kojima je stavljena tačka na pitanja koja čudnovati spisatelj danas nanovo otvara (u cilju raspirivanja međunacionalne mržnje i interkonfesionalne napetosti – dakako)?

Da li je Nikolaidis, zapravo – budala?

Bilo kako bilo, proces povratka Crne Gore sebi ne mogu zaustaviti raznorazni ekstremisti koji čine očitu društvenu manjinu – ma koliko oni agresivni i bučni bili. Prijetnje, psovke i graja ne znače ništa; ti bi se ljudi morali smiriti i prihvatiti realnost.

Kapela će biti obnovljena, bez rušenja i premještanja Mauzoleja, dakako (kao što sam i navodio u jednoj svojoj peticiji o obnovi kapele od prije pet godina, koju je uz neubjedljivu argumentaciju odbilo tadašnje Ministarstvo kulture). Povratak kapele je nasušna potreba našeg društva i države, bez kojeg ne može doći do istinskog pomirenja i novog početka. Početak obnove desiće se najvjerovatnije nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.