Zelenski „sve više paranoičan“

0

Volodimir Zelenski se sve više brine za svoj život, rekao je anonimni izvor za Rojters.

Zelenski postaje „sve više paranoičan zbog sumnji u pokušaje Rusije da ga ubije i destabilizuje rukovodstvo Ukrajine“, rekao je agenciji visoki evropski zvaničnik, ocijenivši da se Zelenski „s pravom“ osjeća tako.

Na osnovu razgovora sa osam sadašnjih i bivših ukrajinskih i stranih zvaničnika, kao i sa „nekoliko prijatelja i kolega iz prošlosti“, Rojters navodi da je Zelenski postao „manje tolerantan na greške, pa čak i sklon paranoji, jer se neprestano nosi sa stresom i umorom“.

Zelenski je „jako daleko“ od televizijskog komičara koji je pobijedio na izborima 2019, navodi britanska agencija.

Njegov predsjednički mandat je zvanično istekao u maju i on je odbio da održi nove izbore, pozivajući se na vanredno stanje uvedeno u zemlji zbog sukoba.

Zelenski je u više navrata tvrdio da je Moskva pokušala da ga ubije, ne pružajući nikakve detalje ili dokaze. U maju je Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) saopštila da su dva pukovnika zadužena za zaštitu visokih zvaničnika privedena pod sumnjom da ih je Moskva regrutovala za ubistvo Zelenskog.

Ruske vlasti su demantovale optužbe da su pokušali da se otarase Zelenskog. „Nemamo takve planove“, rekao je ranije ove godine Dmitrij Poljanski, zamjenik ruskog ambasadora u UN.

Sa druge strane, šef Glavne obavještajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov je nedavno izjavio da je Kijev pokušao da ubije ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da su ti pokušaji bili neuspješni.

Tokom sukoba, Zelenski je postao netolerantan prema navodnoj nesposobnosti svojih zvaničnika i savjetnika, rekao za Rojtersu neimenovani član njegovog tima.

„Ako vidi da ljudi nisu spremni ili da se sukobljavaju, reći će ‘bježi odavde.’ Nemam vremena za ovo“, rekao je izvor.

Spoljnoobavještajna služba Rusije prošle sedmice je saopštila da je dobila podatke da SAD traže zamjenu Zelenskom.

„Prema podacima koji stižu, Zapad je izuzetno zabrinut zbog dinamike javnog raspoloženja u Ukrajini. Stejt department SAD i evropska spoljnodiplomatska služba konstatuju da među ukrajinskim građanima raste nezadovoljstvo zbog produžavanja sukoba sa Rusijom, ubrzano raste i apatija i jača nepovjerenje u državne institucije, pogotovo što je Vladimir Zelenski, nakon isteka petogodišnjeg predsjedničkog mandata 20. maja ove godine, više nema legitimitet“, navodi se u dokumentu ruske tajne službe.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.