Trajekt „Trideseti avgust“ se vratio u upotrebu, remont koštao više od 400.000 eura

0

Nakon pauze od skoro devet mjeseci tokom koje nije plovio zbog isteklih papira, trajekt „Trideseti avgust“ je danas, poslije dobijanja nove plovidbene dozvole od strane Tehničkog inspektorata Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Crne Gore, ponovno uključen u redovan saobraćaj na liniji Kamenari-Lepetane u Boki Kotorskoj.

„Trideseti avgust“ se nedavno vratio sa četrdesetodnevnog obimnijeg remonta koji je obavljen u brodogradilištu kompanije „Brodoremont Punat“, u istoimenom mjestu na ostrvu Krk. Trajekt je tamo izvučen iz mora na suvo i na njemu su obavljeni uobičajeni dokovski, ali i značajni radovi na zamjeni dotrajalih djelova brodske konstrukcije.

Tako se „Trideseti avgust“ iz Hrvatske u Boku vratio i promijenjenog izgeda, jer su mu tokom remonta, uklonjeni pramčani i krmeni tornjevi sa jarbolima i svjetlosnom signalizacijom, skinute postojeće dotrajale, te napravljene i ugrađene potpuno nove pramčane i krmene rampe za ukrcaj vozila na trajekt, napravljeni novi zaštitni boksevi na pramcu i krmi za hidrauliku tih rampi, te zamijenjen kompletan sistem hidraulike, odnosno bokoštitnica u ukupnoj dužini od 80 metara na oba boka broda. Bilo je i manjih intervencija na pramcu i krmi radi instalacije dodatnih gumenih bokoštitnika, zamijenjen dio dotrajalih limova na palubi, a kompletno je novim zamijenjen i do sada porozni izduvni sistem brodske strojarnice. Obavljeni su i uobičajeni dokovski radovi na trupu, podvodnim ventilima i VSP propulzorima broda.

Remont je koštao 412.890 eura, a “Trideseti avgust” je sada, kako je istakao poslovođa u Sektoru za pomorski i priobalni prevoz JP Morsko dobro koji upravlja trajektnom linijom, Aleksandar Crvenko, sada u odličnom tehničkom stanju.

“Trenutno na liniji preko tjesnaca Verige tokom dana saobraćaju četiri broda: ‘Trideseti avgust’, ‘Ruka pravde’, ‘Grbalj’ i ‘Igalo’, a peti trajekt ‘Teodo’ se uključuje prema potrebi, u slučaju većih gužvi u pristaništima. Tokom noći, u intervalu od ponoći do šest sati ujutro, saobraćaju dva trajekta”, kazao je Crvenko, dodajući da nema većih gužvi, osim povremeno u raniim jutarnjim stima u Kamenarima, gdje je osnovni problem činjenica da se trajektno pristanište “naslanja” na vrlo prometni put od Herceg Novog prema Nikšiću, odnosno Risnu i Kotoru, zbog čega povremeno tamo ima manjih gužvi.

“Ovih dana sa jedne na drugu stranu Bokokotorskog zaliva svakodnevno prevezemo između 8.000 i 11.000 vozila svih kategorija, što znači da ćemo do kraja jula sigurno premašiti ukupan promet od 300.000 vozila. Takvo nešto do sada se nikada nije dogodilo na liniji Kamenari-Lepetane, a što indirektno potvrđuje da je sve veći pritisak tranzitnog drumskog saobraćaja preko Crnogorskog primorja”, kazao je Crvenko, dodajući da će od sjutra u pogon tokom dana stalno biti uveden i peti trajekt, dok će tri najmanja broda “Kamenari”, “Perast” i “Lepetane” po potrebi biti naizmjenično uvođena na liniju, jer prostorni kapaciteti pristaništa u Lepetanima i Kamenarima svakako ne dozvoljavaju da se istovremeno koristi svih osam trajekata sa kojima trenutno raspolaže Morsko dobro.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.