Ništa od primirja: Hamas se povlači iz pregovora

0

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je danas da su odlučili da se povuku iz pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, navodeći kao razlog „izraelske masakre“ i „manjak ozbiljnosti“.

Samo jutros u napadu na grad Gaza ubijeno je 17 Palestinaca a 50 je ranjeno, dok je u jučerašnjim udarima na kamp Kan Junis ubijeno najmanje 90 osoba, a više od 300 je ranjeno, saopštili su zvaničnici za vanredne situacije i zdravstvenih službi.

„Vođa političkog krila Hamasa Ismail Hanije informisao je međunarodne posrednike i regionalne aktere, Katar i Egipat, o odluci Hamasa da zaustavi pregovore zbog manjka ozbiljnosti okupatora i masakra protiv nenaoružanih civila“, rekao je neimenovani zvaničnik za France press.

Predlog predviđa da u prvoj fazi sporazuma bude šestonedjeljni prekid vatre sa razmjenom većine talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

U međuvremenu su takođe negirali da je vođa vojnog krila organizacije Muhamed Deif ubijen.

„Komandant Muhamed Deif je dobro i direktno nadgleda operacije vojnog krila Hamasa“, izjavili su zvaničnici Hamasa.

Izraelska vojska pokušala da likvidira Deifa

Veliki napad koji je uključivao više uzastopnih udara na uporište Hamasa na jugu Gaze izveden je juče u pokušaju da se eliminiše Deif.

Izrael je saopštio da je u napadu ciljan Hamasov vojni komandant Deif, ali je Hamas odbacio tvrdnju da je Deif bio u toj oblasti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je novinarima da „još uvek nije apsolutno sigurno“ da su Deif i drugi komandant Hamasa Rafa Salama ubijeni. Napad se dogodio u oblasti koju je vojska označila kao bezbednu za stotine hiljada Palestinaca.

Izrael vjeruje da su Deif i najviši zvaničnik Hamasa u Gazi, Jahja Sinvar, glavni arhitekti napada 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi na jugu Izraela i koji je pokrenuo rat Izraela i Hamasa.

Deif je dugo bio na vrhu liste najtraženijih u Izraelu i vjeruje se da je izbjegao višestruke izraelske pokušaje da ga ubije.

Napad je došao u delikatnom trenutku značajnih diplomatskih napora za prekid vatre. Deifova smrt donela bi Izraelu veliku pobjedu i zadala bi bolan psihološki udarac Hamasu.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.