Dvije godine autoputa: Fokus na bezbjednosti, izgradnji novih dionica i investicionom održavanju tunela Sozina

0

Monteput d.o.o., od osnivanja je posvećen unaprjeđenju saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori, a ove godine obilježava dvije godine funkcionisanja dionice autoputa od Smokovca do Mateševa. U prethodnom periodu, Monteput je kroz organizovanje službi i nabavku opreme uspostavio funkcionalan sistem upravljanja i održavanja čiji je cilj obezbjeđivanje uslova za bezbjedno korišćenje autoputa. Godišnjica je prilika da javnost upoznamo sa radom kompanije i ostvarenim rezultatima.

Od 13.07.2022. do13.07.2023. autoputem je prošlo 2.263.842 vozila, dok je u periodu od 13. jula 2023. do danas 2.536.628 vozila prošlo autoputem što predstavlja uvećanje intenziteta saobraćaja od 12%. Prosječno, u prvoj godini autoputem je prošlo 6 200 vozila dnevno, dok je u drugoj godini dnevni prosjek veći i iznosi  6930 vozila.

Naplaćeni prihod u periodu od 13.07.2022 do 13.07.2023. iznosi 9.200.000 eura, dok je za period od 13.jula 2023. do 13. jula 2024. takođe veći i iznosi 10.200.000 eura.

Autoput je ove godine dobio i upotrebnu dozvolu što podrazumijeva da nema tehničkih nedostataka koji utiču na sigurnost i funkcionalnost objekta. U toku probnog rada otklonjeni su uočeni nedostaci, a izvršena su funkcionalna ispitivanja od strane izvođača radova u saradnji sa nadzornim organom i investitorom.

Službe za građevinsko i elektro-mašinsko održavanje, kao i služba za nadzor i upravljanje saobraćaja, služba zaštite i spašavanja, te služba za naplatu putarine rade neprekidno 24 časa kako bi autoput bio funkcionalan i bezbjedan. Pored zaposlenih, za kvalitetno održavanje infrastrukture, obezbjeđena je potreba mehanizacija koja uključuje 21 specijalizovano vozilo za održavanje. A, na raspolaganju je 5 vatrogasnih vozila.

U drugoj godini rada bilo je manje saobraćajnih nezgoda, kao i požara na automobilima, u odnosu na prethodnu godinu. Na autoputu su zabilježene 24 saobraćajne nezgode, u kojima je 9 osoba povrijeđeno, a jedna je izgubila život. Bilo je 18 požara na automobilima, od kojih je 9 sa manjom materijalnom štetom.

Unaprjeđenje usluga i sistema naplate putarine je u fokusu Monteputa. U cilju povećanja broja korisnika elektronske naplate putarine kompanija je pokrenula akcijsku prodaju tag uređaja koji na akciji košta 10 eura, dok minimalna dopuna korisničkog računa iznosi 20 eura, a svi ENP korisnici imaju 10% popusta na cijenu putarine. Proširen je naplatni centar Mateševo, a povećan je i broj mjesta za prodaju i dopunu tagova. Cilj je da se poveća broj ENP korisnika čime bi se rasteretio i ubrzao saobraćaj na naplatnim centrima. Uspostavljanjem saradnje sa JP Putevi Srbije ENP korisnicima je omogućeno da jedan tag uređaj koriste u obje zemlje.

Ove godine rad Monteputa je usmjeren na izradu projektne dokumentacije za nove dionice autoputeva i brzih saobraćajnica. Objavljeni su tenderi za jedan idejni projekat i 6 idejnih rješenja čime se stvaraju uslovi za dalje projektovanje, ugovaranje i izgradnju saobraćajne infrastrukture. U tom kontekstu je izuzetno važno što je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila povoljan kredit za nastavak gradnje autoputa od Mateševa do Andrijevice. Završen je pretkvalifikacioni javni poziv i u toku je evaluacija prijava u skladu sa EBRD kriterijumima.

Tunel Sozina je u posljednjoj godini ostvario prihod od 11. 959.321 eura, dok preostali dug prema EIB, uzet za izgradnju tunela, iznosi 8.502.892 eura i otplaćivaće se do maja 2030. godine.

Kompanija preduzima intenzivne aktivnosti na investicionom održavanju tunela koje predstoje u narednom periodu.

Monteput nastavlja sa radom na unaprjeđenju saobraćajne infrastrukture Crne Gore, sa ciljem boljeg povezivanja i ekonomskog razvoja i integracije u evropsku mrežu koridora.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.