Nema ašova u „PAF PAF“ septembru

0

Piše: Fidelity consulting

Sjećate li se izjave iz decembra 2023. da će se za izgradnju autoputa raspisati brzi tender po paf paf metodi, te da će isti početi raditi u septembru 2024. („očekujem ašove u septembru“)?

E vidite, u izvještaju o realizaciji kapitalnog budžeta za drugi kvartal, koji je nedavno usvojila Vlada, piše da će izgradnja auto-puta „početi u prvom kvartalu 2025. godine jer će se većim dijelom ipak finansirati iz EU grantova i povoljnih kreditnih aranžmana“.

Dakle, Vlada je usvojila jedno veliko NO NO za ranije najavljivani PAF PAF brzi tender koji je ta ista Vlada stavila da se u potpunosti finansira iz budžeta kroz skupo zaduženje?!

Podsjetimo, neko je htio da pravi paf paf kombinaciju za izgradnju autoputa koji je trebao da se finansira iz budžeta kroz skupa zaduženja i da napusti završenu priču oko granta i povoljnih kredita iz EU.

Te namjere je EU lagano uštopovala u januaru 2024. godine kada su pozvali par ljudi (znamo i koga i kad) u Brisel kako bi im pojasnili da su grantovi i krediti za nastavak autoputa odavno spremni i da budu oprezni kod finansiranja nastavka izgradnje autoputa.

Paradoksalno, sada nam se dobijanje granta predstavlja kao uspjeh od istih onih koji su htjeli da finansiraju autoput „paf paf“ metodom iz skupih zaduženja bez granta.

Zbilja, čemu sve nećemo svjedočiti dok čekamo fiskalnu strategiju…

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.