Izraelska vojska nastavila krvoproliće: Najmanje 71 osoba ubijena u napadu na kamp za raseljene

0

Najmanje 71 ubijena osoba u izraelskom vazdušnom napadu na kamp za raseljene Palestince na jugu Pojasa Gaze, saopštilo je ministarstvo zdravlja te teritorije pod kontrolom Hamasa, dok Izrael navodi da je meta bio šef vojnog krila te organizacije koju SAD i EU smatraju terorističkom.

Izraelski zvaničnik rekao da je meta napada bio Mohamed Deif, jedan od organizatora napada Hamasa 7. oktobra na jug Izrael koji je pokrenuo rat u Pojasu Gaze.

Još 289 osoba je povređeno u napadu u oblasti Kan Junisa, navelo je ministarstvo pod kontrolom Hamasa kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom. Dodalo je da su mnogi povređeni i mrtvi prebačeni u obližnju bolnicu Naser.

Napad se dogodio u kampu Muvasi koji se nalazi u humanitarnoj zoni koju je odredio Izrael, a koja se proteže od sjevera Rafe do Kan Junisa.

Radio izraelske vojske naveo je u subotu da je meta napada na kamp bio šef Hamasovog vojnog krila Deif, dodajući da nije poznato da li je on ubijen.

Vojni radio je naveo da se Deif krio u zgradi u humanitarnoj zoni Mavasi.

Jedan izraelski zvaničnik rekao je da je meta napada, pored Deifa bio Rafa Salama, još jedan visoki zvaničnik Hamasa. On nije rekao da li su u napadu ubijena dvojica visokih funkcionera Hamasa.

Deif je preživio sedam pokušaja Izraela da ga ubije, poslednji put 2021. i decenijama je na vrhu liste najtraženijih osoba u Izraelu.

U napadu Hamasa 7. oktobra, prema izraelskim podacima, ubijeno je 1.200 ljudi i uzeto više od 250 talaca. U potonjim izraelskim ofanzivama, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi, ubijeno je više od 38.000 ljudi.

(AP, AFP, Reuters)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.