Razlog nevjerovatan: SAD uvode vize za kineske zvaničnike

0

Sjedinjene Američke Države će uvesti vizna ograničenja kineskim zvaničnicima zbog „njihove umješanosti u represiju nad marginalizovanim vjerskim i etničkim zajednicama“, saopštio je danas Stejt department.

„Kina nije ispunila svoje obaveze u pogledu poštovanja i zaštite ljudskih prava, što pokazuju tekući genocid i zločini protiv čovječnosti u Sinđangu, erozija osnovnih sloboda u Hongkongu, uporna kršenja ljudskih prava na Tibetu i transnacionalna represija širom svijeta“, tvrdi se u saopštenju.

Američko ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo Kinu da se „pridržava principa sadržanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima“ i da prihvati mnoge preporuke date ove godine tokom Univerzalnog periodičnog pregleda stanja ljudskih prava, uključujući bezuslovno „puštanje svojih državljana koje je proizvoljno i nepravedno pritvorila“.

Podsećanja radi, Centralna televizija Kine je ranije tokom dana saopštila da je Kina uvela sankcije za šest kompanija američkog vojnoindustrijskog sektora zbog prodaje naoružanja Tajvanu.

Kako se navodi u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, čiji tekst citira TV kanal, SAD su nedavno „obnovile prodaju oružja kineskom regionu Tajvana“, čime se ozbiljno krši princip „jedne Kine“ i tri zajednička kinesko-američka saopštenja.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.