Ivanović sa NATO samitu u Vašingtonu: Rat u Ukrajini potvrdio značaj koji NATO ima za širu globalnu bezbjednost

0

NATO samit, kojim je obilježena 75. godišnjica Alijanse, završen je u Vašingtonu, a saveznice su usvojile niz odluka o daljem jačanju odbrane i odvraćanja, dugoročne podrške Ukrajini snaženju globalnih partnerstava, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Lideri država NATO usvojili su i Deklaraciju, kojom je mapiran dalji put razvoja i prioritetne aktivnosti Alijanse.

Delegaciju Crne Gore predvodio je predsjednik Vlade Milojko Spajić, a tokom trodnevnog samita, premijer, kao i ministri spoljnih poslova Filip Ivanović i ministar odbrane Dragan Krapović učestvovali su na brojnim tematskim sastancima i imali niz susreta na marginama skupa.

Posljednjeg dana Samita Ivanović je učestvovao na sastanku čelnika Alijanse (NAC) sa liderima Australije, Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje i Evropske unije.

Razgovarali su o zajedničkim sigurnosnim prijetnjama i daljem produbljivanju saradnje, ocijenivši da NATO nastoji da jača veze sa partnerima u Indo-Pacifiku i sa Evropskom unijom, sa ciljem, kako su naveli, „očuvanja mira i zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“.

Ivanović je rekao da Crna Gora nastavlja da pruža svoj doprinos jačanju jedinstva unutar Alijanse, istakavši da je, pored vojne moći, izuzetno važno da NATO bude politički snažan, ujedinjen i spreman da pruži odgovor na različite i kompleksne izazove modernog doba sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Ocijenio je da je rat u Ukrajini potvrdio značaj koji NATO ima za širu globalnu bezbjednost, naročito kroz snažno jedinstvo i iskazanu solidarnost sa partnerima i među državama članicama.

Naglasio je da je za Crnu Goru pitanje stabilnosti i sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana od krucijalne važnosti, izrazivši zadovoljstvo što je nivou cijele Alijanse prepoznat strateški značaj ovog područja.

Ivanović je naveo i da intenziviranje političke i praktične podrške NATO i EU u domenu reformi, regionalnog mira i bezbjednosti doprinosi i  opštoj otpornosti regiona na sve izazove, sajber, hibridne i druge prijetnje, sa kojima se, kao dio međunarodne zajednice, suočavamo, zaključivši da Crna Gora ostaje privržena jedinstvu i solidarnosti NATO-a u odbrani slobode i demokratije.

Sljedeći Samit NATO-a biće održan 2025. godine u Hagu, Holandija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.