UN pozvale Rusiju na hitno povlačenje iz nuklearne elektrane Zaporožje

0

Generalna skupština UN-a je osudila Moskvu zbog nesporovođenja rezolucije o nuklearnoj elektrani Zaporožja, koju su donijele skupština i UN-ovo nuklearno nadzorno tijelo – Međunarodna agencija za atomsku energiju.

UN zahtijeva da Rusija hitno povuče svoje vojno i drugo neovlašteno osoblje iz postrojenja, i odmah vrati elektranu pod punu kontrolu nadležnih organa Ukrajine, kako bi se osigurala njena bezbjednost i sugurnost.

Nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi, okupirale su ruske snage na početku ofanzive na Ukrajinu 2022.godine.

U saopštenju se navodi da je 99 glasova u UN bilo za rezoluciju, devet protiv i 60 uzdržanih, a od Rusije se takođe zahtijeva da odmah prekine agresiju na Ukrajinu, i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Međunarodna agencija za atomsku energiju već dugo upozorava na rizike od katastrofe u Zaporožju i poziva na prekid borbi u tom području, udaljenom svega 500 kilometara od mjesta najveće nuklearne nesreće na svijetu, katastrofe u Černobilju 1986. godine.

Nuklearna elektrana Zaporožje ima šest reaktora koji sadrže uranijum 235, čije je vrijeme raspadanja duže od 700 miliona godina.

 

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.