Gdje su i šta rade: SAD su nam 2016. godine poslale dva bivša robijaša iz Gvantanama da u Crnoj Gori započnu novi život

0

Prošlo je punih osam godina otkako je Crna Gora postala bogatija za dva nova stanovnika, ali ne „obična“.

Naime, 2016. godine Sjedinjene Američke Države su odlučile da nam pošalju dvojicu bivših stanovnika ozloglašenog Gvantanama.

Crna Gora je uvijek bila otvorena za ljude svih vjera i nacija, ali odluka Vlade Crne Gore da dopusti dvojici bivših zatvorenika da započnu novu stranicu svojih života u našoj državi je bila problematična iz više razloga.

Naime, prvi koji je poslat u Crnu Goru bio je tada četrdesetjednogodišnji Jemenac Abdul Aziz Al-Suvejdi (Suweydi), koji je nakon više od 13 godina provedenih u američkom zatvoru, u januaru 2016. godine dobio priliku da započne novi život u našoj državi.

Vlada je tada pojasnila da je Jemenac u Crnu Goru stigao u okviru humanitarnog programa koji je Vlada SAD-a pokrenula sa ciljem zatvaranja baze Gvantanamo na Kubi.

Drugi Jemenac kojeg je Vlada Sjedinjenih Američkih Država prebacila u Crnu Goru zove se Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi.

Prema navodima Vikiliksa Njujork tajmsa, Rahabi je bio telohranitelj pokojnog lidera Al Kaide Osame bin Ladena sa kojim je bio i u rodbinskim vezama.

Nakon 14 godina provedenih u Gvantanamu, Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi je oslobođen i poslat u malu balkansku državu Crnu Goru„, saopštio je tada Pentagon.

Pošto je u njegovoj zemlji bjesnio rat, trebalo je pronaći drugu zemlju koja će ga prihvatiti, a Crna Gora je bila idealna destinacija.

Al-Rahabi je u Gvantanamo došao 2002. godine, nakon što je uhapšen u Avganistanu u decembru 2001. godine.

„Na putu od Jemena do Avganistana sigurno je postao član Al-Kaide“, prenio je tada EurAsia Diary pozivajući se na dokumenta Pentagona, ali ipak  protiv njega nije podignuta optužnica.

SAD su bile zahvalne Vladi Crne Gore na humanom gestu i spremnosti da podrži napore SAD u zatvaranju zatvora Gvantanamo.

Tadašnja Vlada Crne Gore je bila spremna da uradi sve kako bi se DPS održao na vlasti, pa i da prihvati bivše zatvorenike koji su mogli predstavljati bezbjednosni rizik po državu.

Nedavni tetoristički napad na ambasadu Izraela u Beogradu, koji se dogodio 29. juna, podsjetio je sve u regionu da vehabijski pokreti ne miruju. Zna se da su neki stanovnici Crne Gore, Srbije, BiH išli u Avganistan da ratuju, a da su se neki i vratili.

Međutim, ne zna se gdje su i šta rade dvojica nekadašnjih zatvorenika iz Gvantanama i da li se na ikakav način mogu povezati sa porastom konvertita i broja vehabija na prostoru bivše Jugoslavije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.