Apple sprema jeftiniji VR Headset

0

Apple je prije nekoliko mjeseci predstavio svoj VR Headset, ali prodaja nije išla najbolje. To i nije iznenađenje s obzirom na cijenu od 3.500 dolara. Nedavni izvještaji ukazuju da Apple zbog toga planira „budget friendly“, tj. jeftiniju varijantu, za koju vjeruje da će se bolje prodavati. Nije jasno na kojim komponentama će se najviše uštedjeti.

Najnoviji izvještaj sugerira da bi ušteda mogla biti ostvarena smanjenjem rezolucije, uz povećanje fizičkih dimenzija OLED panela. Korejski sajt The Elec, koji prati industriju poluprovodnika, objavio je da je Apple promijenio zahtjeve za OLED-on-Silicon (OLEDoS) panelima, koji se koriste u Vision Pro uređaju. Apple se za Vision Pro oslanjao na skupe Sonyjeve mikrodispleje s kapacitetom proizvodnje od oko 900.000 jedinica godišnje. Za jeftiniju verziju VR Headseta kompanija vjeruje da će im trebati više OLED ekrana, pa su se okrenuli drugim proizvođačima.

Apple je zatražio informacije od Samsunga i LG-ja o njihovim kapacitetima proizvodnje OLEDoS panela. Prema specifikacijama koje su dobili, ti paneli bi trebali biti dijagonale 2 ili 2.1 inča, sa 1.700 PPI. Ovi displeji nude znatno manju oštrinu u odnosu na Vision Pro, koji ima 1.42-inčni OLEDoS panel sa 3.660 x 2.300 PPI. Ipak, čak i ovaj slabiji displej je bolji od displeja u Meta Quest 3 VR Headsetu, koji ima gustinu od 1.218 PPI.

U izvještaju se zaključuje da će novi displeji biti korišteni za jeftiniju varijantu VR Headseta, jer Apple nema druge proizvode za koje bi ih mogao koristiti. Kompanija nije potvrdila ove navode, pa je teško reći koliko bi ovi VR Headseti mogli koštati ako počnu da se prodaju.

(PCpress)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.