Opipavanje pulsa crnogorske javnosti: Kako bi Crna Gora reagovala na saradnju partije Duška Markovića i Jakova Milatovića kojoj kumuje koncern „Vijesti“?

0

Formiranjem partije Duška Markovića, ali i najavom da će i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović formirati partiju jasno je da je na djelu pokušaj notorne Druge familije da konačno dođe na vlast i da pokuša da dovede poslušne igrače, a ne one koji su im tokom prethodnih godina okretali leđa.

Nije slučajno koncern Vijesti promovisao tokom protesta Odupri se tzv. „zdravo krilo DPS-a“ želeći da ukloni iz igre glavnog čovjeka Prve Familije Mila Đukanovića, naročito zato što je i on „raskinuo“ sa njima, iako su ranije bili u bliskim odnosima. Oni su još i tada pokušali da odigraju na kartu Duška Markovića kao evropskog zdravog krila unutar te stranke, međutim, istorija je ispisala da je njegova Vlada zamalo gurnula Crnu Goru u građanski rat podržavajući Milov Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

To je donekle zaustavilo namjere Željka Ivanovića da se dočepa vlasti u Crnoj Gori. Nakon svih istorijskih procesa od 2020. godine, a i kada je Ivanović shvatio da je lider PES-a Milojko Spajić zatvorio vrata njemu i njegovom koncernu, pomenuti je shvatio da je započeo put u nestanak i da mora formirati ne jednu, već dvije nove partije.

Upravo onaj koji je prošle dekade imao njegovu podršku, Duško Marković, formirao je svoju Stranku evropskog progresa, a kako smo u prethodnim tekstovima i naveli, očekuje se i formiranje stranke Jakova Milatovića Pokret za Crnu Goru.

Upravo ove dvije stranke zajedno sa Demokratama Alekse Bečića trebale bi po Željkovoj viziji da budu okosnica buduće centrističke Vlade kojom bi se isti vratio u igru. Stoga je potrebno naglasiti ove pokušaje Druge familije zajedno sa još nekim medijskim kućama poput nekad ponosnog dnevnog lista Dan i iste raskrinkati još u formiranju kako bi građani Crne Gore znali šta mogu očekivati od gorepomenutih.

Podsjećamo, naš portal je u prethodnom periodu više puta pisao o formiranju dvije nove stranke, a što je očito uzburkalo Drugu familiju i ekipu iz Dana. Samo par dana nakon što je Borba objavila ove tekstove, bivši premijer Duško Marković je predstavio svoju stranku, a nisu čekali ni dan nakon objavljivanja našeg teksta da najave i formiranje stranke predsjednika države Jakova Milatovića. Podsjećamo, Dan je tada pisao da Milatović formira Pokret za Crnu Goru.

Ovim je potvrđeno pisanje BORBE da ova dva lista kreću u formiranje novih stranaka koje bi poremetile aktuelne političke odnose u Crnoj Gori i formirale jak centristički blok, što im je izmaklo prilikom prethodnih vanrednih parlamentarnih izbora. Karte su se još i tada posložile na način da se ostvare snovi Željka Ivanovića i Miška Perovića da u parlamentarnoj većini nema ni DPS-a ni bivšeg Demokratskog fronta ali je ipak aktuelni premijer Milojko Spajić odlučio da formira koaliciju sa ZBCG-om na šta Vijesti nisu blagonaklono gledale. Stoga, na djelu je ispravljanje te neoprostive greške kako bi na nekim novim vanrednim izborima došlo do formiranja jake centrističke priče i gdje više nikada do grešaka, kakav je prema njihovoj vizuri očekivani ulazak koalicije ZBCG u Vladu, ne bi dolazilo.

A bivši premijer Duško Marković predstavio je nedavno Stranku evropskog progresa i kazao da to nije njegova stranka već je samo jedan od osnivača.

„Oni su pokretačka snaga koja me navela da se prihvatim ovog ozbiljnog i odgovornog političkog poduhvata. U manifestu su saopšteni razlozi zbog kog smo formirali stranku. Smatramo da se u poslednje 3-4 godine sa državom upravlja neodgovorno i ugrožava državnu i ekonomsku suverenost, njen ustavni poredak, njen građanski karakter i koheziju naroda“, kazao je Marković.

Sve ovo kreira nesigurnost u našem društvu a institucije gube kredibilnost, snagu i potencijal.

„Ovo nije trenutak da obrazlažemo konstatacije jer bi svako od nas mogao to učiniti nadugo i naširoko. Svjesni da većina građana svjedoči sveopštoj društvenoj devastaciji, predstavili smo sebi za cilj da učestvujemo na narednim izborima kako bi pomogli Crnoj Gori da se oporavi. Naša vrata otvorena su za sve koji na poslednjim izborima nisu prepoznali političku ponudu kojoj bi poklonili povjerenje. I za sve one koji su razočarani i osjećaju se prevarenim od onih kojima su dali glas“, podvukao je on.

Marković dodaje da će on pružiti odgovornost politici i biti posvećeni evropskom putu Crne Gore.

„Političkim akterima garantujemo otvorenost u traženju najvećeg zajedničkog imenitelja oko pitanja u kojima se ne slažemo kao i spremnost na dijalog oko potreba države i građana tamo gdje se razlikujemo“, kazao je Marković.

FOTO: Duško Marković

Dodaje da ne smatra da je u Crnoj Gori potrebno pomirenje, jer govoreći o pomirenju, potenciraju se razlike koje nas drže u nestabilnosti.

„Potencira se stigma jednoj od dvije strane koje treba miriti. Pronalazićemo najbolja rješenja za većinu građana. Želim da ukažem i da Crna Gora nije izolovano ostrvo imuno od svijeta i svjetskih procesa. Niko nije zaštićen od prijetnji, evropska stabilnost je ugrožena. Crnoj Gori je neophodna stabilnost u vođenju vanjske i unutrašnje politike. Vrijeme u kom živimo zahtijeva takve odluke“, kazao je on.

Dodaje da nisu ničiji projekat i nisu se konstituisali sa ciljem da budu protiv nekoga.

„Mi ćemo raditi za bolju Crnu Goru a udružili smo se da uspijemo“, podvukao je on.

A i aktuelni predsjednik države, prema ranijim najavama, kreće u formiranje Pokreta za Crnu Goru.

Izvor „Dana“, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da Milatović okuplja značajan broj intelektualaca i javnih ličnosti koji se do sada nisu mnogo eksponirali u političkom životu, a otvoriće vrata za saradnju i sa ostalim političkim partijama i pokretima sa kojima može naći zajednički politički interes u ostvarivanju proklamovanog cilja – stvaranje stabilne, ekonomski jake, socijalno pravedne Crne Gore, sa jednakim šansama za sve.

„Pokret za Crnu Goru na neki način već postoji kao politička ponuda građanima. Naime, vjerovatno nije slučajno da naziv nove stranke predsjednika države korespondira sa već postojećim političkim subjektom Pokret za Podgoricu, koji su formirali odbornici u Skupštini Glavnog grada koji su odmah nakon njegove ostavke na sve partijske funkcije napustili Pokret Evropa sad“, pisao je ovaj tabloid najavljujući Milatovićevu stranku.

Podsjetimo, aktuelni predsjednik države je 24. februara podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad, čiji je predsjednik premijer Milojko Spajić, i na sve funkcije u partiji.

Mogu li im budući partneri biti stranke koje su došle na prijem kod Milatovića?

Vrlo važan događaj za političku scenu Crne Gore dogodio se nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mathauzenu nakon koje je predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišel otkazao posjetu našoj državi. Navodno, po pisanju ovih medija, to je urađeno zbog izglasavanja Rezolucije ali ne na kritički način, već ne želeći da odgovara na novinarska pitanja koja ne bi bila u duhu njegove posjete.

To je Milatović pokušao da politički valorizuje predstavljajući novu Vladu kao antievropsku jer, jelte, evropski zvaničnici otkazuju posjete. Shodno tome, Milatović je potrčao u Brisel kako bi se sastao sa istim, a po povratku je pokušao da organizuje sastanak svih političkih predstavnika, po ugledu na Mila Đukanovića, da ne kažemo pokušavajući da se predstavi kao otac nacije.

Što bi mlađi rekli, parlamentarna većina ga je „iskulirala“. Sastanku su prisustvovali samo predstavnici opozicije i manjinskih stranaka, što može govoriti o približavanju stavova i potencijalnom budućem udruženom djelovanju a sve po mjeri Druge familije.

Podsjećamo, Milatović se sastao sa liderima opozicije, nakon što su predstavnici vladajućih stranaka odbili da se sastanu sa njim, a tema tih razgovora su bile evropske integracije Crne Gore. Kako parlamentarna većina nije došla na sastanak, Milatović i opozicija su isti iskoristili da predstave taj nedolazak kao rat parlamentarne većine sa evropskim integracijama Crne Gore i pokušajem blokiranja evropskog puta.

Evropska perspektiva je najvažniji prioritet naše zemlje i začuđen sam odnosom određenih partija prema tome, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

„Za jutros sam sazvao sastanak sa liderima svih političkih subjekata koji su zastupljeni u parlamentu da razgovaramo o složenoj situaciji nakon otkazivanja posjete predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela. Žao mi je što se jedan dio predstavnika partija nije odazvao. Mislim da to nije dobra evropska poruka“, rekao je Milatović novinarima nakon sastanka koji je danas u Vili Gorica održao sa predstavnicima dijela parlamentarnih partija.

On je dodao da je sastanak prošao u konstruktivnoj atmosferi.

„Učesnicima sam prenio utiske moje posjete Briselu“, kazao je Milatović.

On je poručio da pristup vladajuće većine nije pravi i da treba biti odgovoran prema građanima.

Milatović opet aludirao na Rezoluciju u kontekstu nanošenja štete interesima Crne Gore

„Prvi čovjek EU je odložio posjetu u trenutku kada je ta posjeta trebalo da predstavlja krunu kad je u pitanju dobijanje pozitivnog IBAR-a. Dva dana nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a i nakon što smo snažnije zakoračili u evropskom putu, u parlamentu je došlo do odluke koja šteti interesima Crne Gore. Šef Vlade je u intervjuu rekao da šteti, a onda njegova partija glasala za to. Mislim da je to neodgoovrno ponašanje. Šta su određeni politički akteri spremni da urade na štetu interesa Crne Gore? Mislim da sam ovim pokazao odgovoran pristup i da ću uraditi što je u mojoj moći da Crna Gora ostane na evropskom putu, ali ja nisam svemoguć“, kazao je Milatović.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše tvrdnje opozicije da treba ići na vanredne parlamentarne izbore, on je kazao da je želio da ukaže većini o stvarima koje rade na štetu Crne Gore, a da nisu pričali o rješenjima.

Upitan da prokomenteriše tvrdnje premijera Milojka Spajića da izlazi iz svoje nadležnosti, Milatović je kazao da predsjednik predstavlja građane u zemlji i inostranstvu.

„Ja ne bih bio odgovoran prema građanima da ovo nisam uradio“, kazao je on.

Opozicija saglasna sa Milatovićem: Nedolazak većine govori o njihovom odnosu prema putu Crne Gore u EU
Tema sastanka je bila EU integracija i budućnost Crne Gore, kazao je lider DPS-a Danijel Živković i dodao da su se na sastanku čuli detalji za „koje možemo kazati da potvrđuju ono što je bio stav – da je parlamentarna većina svojim ponašanjem dovela u pitanje EU put Crne Gore“.

Razgovarali su sa Milatovićem i o drugim detaljima o kojima, kaže, ne bi govorio da bi sačuvao integritet.

„Nedolazak parlamentarne većine na ovaj sastanak govori o njihovom odnosu prema putu Crne Gore u EU. Spajić i parlamemtarna većina su najodgovorniji za zaustavljanje EU perspektive Crne Gore, poručio je Živković.

Imali smo vrlo sadržajan i koristan sastanak za Milatovićem na kojem smo dobili važne informacije koje se ticu našeg EU puta, kazao je Damir Šehović.

Neću pogriješiti ukoliko konstatujem da Crna Gora ima ozbiljan problem, poručuje Šehović.

„Umjesto da nakom IBAR-a krenemo naprijed, više je nego očigledno da smo krenuli suprotnim smjerom. Zbog tuđih interesa smo narušili odnose sa našim EU partnerima.

Mi moramo da tražimo rješenje, građani moraju da znaju da je vlada dovela u pitanje naš dalji EU put. Nema nikakve dileme da će proces EU integracija biti usporen i da je on već danas usporen“, ističe Šehović.

Već danas nemamo nikakvu dilemu da je jedan od rješenja za izlasak iz ove situacije inicijativa za vanredne izbore, smatra Šehović.

Za tako nešto je, kaže, potrebno da dobijemo i sagovornike i sa druge strane.

„Cijenim da one informacije koje smo dobili na sastanku treba da dobije i crnogorska javnost. Vrlo jasno i direktno treba da se kaže da je proces integracija doveden u pitanje. Tačno je da je jedan isključivi krivac za to aktuelna vlast na čelu sa Spajićem“, poručuje Šehović.

Kao odgovorni smo se odazvali pozivu predsjednika da na jedan odgovoran način podijeli informacije sa nama, saopštio je Adrijan Vuksanović.

„Dalja dešavanja na političkoj sceni traže odgovoran pristup a opozicija će odgovoriti na adekvatan način“, kaže Vuksanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.