IZ ZAPISA NEPOKORNOG: Mičite spomenik zločincu

0

Na Petrovdan ove 2024. godine, navršava se 148 godina od zloglasnne Druge pohare Kuča, pod komandom vojvode Mirka Petrovića, brata knjaza Danila, a oca knjaza i kralja Nikole, kada su i djeca u kolijevkama klana i u oganj bacana!

Iako se Mirko isticao junaštvom u bojevima sa Turcima, zbog ovog njegovog zločina, kao i drugih sličnih, Mirkov savremenik i prvi starješina Cetinjske bogoslovije, arhimandrit Nićifor Dučić, prema memoarima Sima Popovića, „pisao je proklamacije i pozivao narod da Mirka objese“!

A turska Porta zbog Mirkovog kršenja primirja 1862. tržila je da se on protjera iz Crne Gore…

No, otac je otac pa i kada je zločinac…Zato je knjaz Nikola svome ocu Mirku, podigao dva spomen obilježja, oba na teritoriji Kuča! Spomenik na Kučkom pazaru u Podgorici 1886. i crkvu pokajnicu na Kučkim Komovima 1901!

A ni jedan, nigdje drugo!

Tek što je kralj Nikola na Velikoj Podgoričkoj skupštini Srba, novembra 1918. zbog bjekstva iz Crne Gore detronizovan, i zabranjen mu povratak u zemlju – šestoga januara 1919. god. Mirkov spomenik u Podgorici je srušen. Neki novi crnogorski vlastodršci – montenegrini, koji su mjesto svog maternjeg srpskog jezika, na kojem su pisali Njegoš i nobelovac Andrić, kao službeni uveli tzv. crnogorski jezik, 88 godina kasnije u Podgorici su tobože crnogorskim junacima, podigli spomenik, a na njemu je – samo Mirkovo ime – sve u inat Kučima!

Kuči i prijatelji Kuča, znajući da je podizanje spomenika zločincima zakonom zabranjeno, putem peticije, sa preko pet hiljada potpisa, zahtijevaju od Skupštine Glavnoga grada Podgorice, da se spomenik zločincu Mirku, iz Podgorice – sa praga Kuča – ukloni!

Bilo bi to zakonito, razumno i razborito, i po Božjoj i po ljudskoj pravdi. S tim u vezi, zakazan je Pomen žrtvama Mirkove Pohare Kuča i sabor Kuča i prijatelja Kuča, kod spomenika žrtvama, na Medunu – Orljevo, za 14 jul, 2024. u 9 časova. Svi pravdoljubivi i dobronamjerni – dobro došli!

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.