Naređena inspekcija 2.600 Boingovih aviona zbog problema sa maskama za kiseonik

0

Federalna uprava za avijaciju (FAA) saopštila je da zahtjeva inspekciju 2.600 aviona Boing (Boeing) 737, jer bi putničke maske sa kisikom mogle da se pokvare u hitnim slučajevima.

FAA je saopštila da zahtjeva inspekciju aviona modela 737 Max i NG nakon brojnih izvještaja o pomjeranju generatora kisika u jedinici za putničke usluge, što bi moglo dovesti do nemogućnosti da se putnicima osigura dodatni kisik tokom pada pritiska, prenio je Rojters.

Boeing je 17. juna izdao bilten aviokompanijama pozivajući se na vizuelne inspekcije, saopštio je FAA, a prenosi Tanjug.

Uprava je dodala da je njena direktiva odmah stupila na snagu i da zahtijeva inspekcije i korektivne mjere ako je potrebno u roku od 120 do 150 dana kada je riječ o modelu 737 Max.

FAA takođe zabranjuje aviokompanijama da instaliraju potencijalno neispravne djelove.

Aviokompanije moraju da izvrše opštu vizuelnu inspekciju i ako je potrebno zamijene generatore kisika novim ili ispravnim generatorima kiseonika i termalnim jastučićima sa trakama, saopštila je agencija.

Kršenje nagodbe

Ministarstvo pravde SAD-a je krajem mjeseca zahtijevalo da vodeći svjetski proizvođač aviona Boing prizna krivicu na osnovu krivičnih optužbi nakon što je utvrđeno da je kompanija prekršila nagodbu o oloženom krivičnom gonjenju iz 2021. godine zbog dvije avionske nesreće iz 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi, rekla su juče dva dobro obaviještena izvora za Rojters.

U januaru, vrata kabine Boinga 737-Max 9, koji je letio za Alaska Airlines, eksplodirala su nekoliko minuta nakon polijetanja iz Portlanda u američkoj državi Oregon.

Izvor je rekao za CBS-u u martu da tužioci razmatraju da li bi bilo šta što je dovelo do eksplozije ili joj doprinijelo moglo da utiče na sporazum o odloženom krivičnom gonjenju.

U izvještaju Sama Mohavka, uzbunjivača zaposlenog u Boingu, iz juna izražava se zabrinutost da je ta kompanija koristila neispravne djelove u konstrukciji svojih mlaZnjaka.

Još jedan uzbunjivač, bivši menadžer za kvalitet Santiago Paredes, rekao je da je bio pod pritiskom da umanji probleme koje je otkrio dok je pregledao trup aviona, dio koji je eksplodirao u januaru.

Generalni direktor Boeinga David Kalhoun bio je saslušan u Senatu SAD-a u junu kada je rekao da je kompanija “daleko od savršene”, ali je tvrdio da je posvećena tome da svaki zaposleni osjeća obavezu da javno govori o problemima koji postoje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.