Pravnica Željezničkog prevoza uputila apel ministru saobraćaja: Smijenite direktorku za spas kompanije

0

Pravni propusti, sudski sporovi, kočenje rada Odbora direktora, manipulacije, zloupotrebe službenog položaja, tužbe i disciplinski postupci, neracionalno trošenje novca, ignorisanje lošeg stanja i struke, samo su neki od problema koji tište Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG), koje je istakla pravna zastupnica te kompanije Kalina Adrović Vulić.

Ona je to, između ostalog, navela u otvorenom pismu upućenom ministru saobraćaja i pomorstva Filipu Raduloviću, povodom stanja u toj željezničkoj firmi. U istom dopisu je od tog resora tražila i da smijeni izvršnu direktorku ŽPCG Ilinku Pavićević.

Adrović Vulić tvrdi da se u posljednje vrijeme suočava sa brojnim pravnim propustima u kompaniji, da je direktorki Pavićević i Odboru direktora ukazivala da ti propusti mogu dovesti do sudskih sporova, koji će kasnije da koštaju ŽPCG, zaposlene i državu.

Naglasila je da se za ispitivanje rada nadležnih već obraćala Raduloviću, ali da su samo rijetki koji ne mogu da naprave korijenske promjene pokazali interesovanje.

Radulović je u februaru najavio da će nakon imenovanja novog borda direktora ŽPCG, ispitati odgovornost Pavićević i uraditi cjelokupnu analizu dosadašnjeg poslovanja kompanije.

Novi Odbor imenovan je krajem aprila, a u njemu su Željko Miladinović, Dejan Konatar, Pavle Popović i Marko Bertanjoli, dok je za predsjednika izabran Tripko Draganić.

Pavićević je na čelo ŽPCG izabrana u maju prošle godine, nakon javnog konkursa koji je raspisan krajem aprila 2023.

Ispitivanje njene odgovornosti do danas nije završeno.

Pavićević je ranije saopštila da odgovorno radi, kao i smijenjeni odbor direktora…

Rad Odbora navodno sabotiran

“Svjesne manipulativne radnje koje se plasiraju iz ŽPCG put Ministarstva saobraćaja i pomorstva na čijem ste čelu, nijesu u skladu sa zakonskom procedurom, te stoga se sabotira i rad Odbora direktora. Da li Vam je poznato da se odluke u ŽPCG donose po sopstvenom nahođenju izvršne direktorice i njenog tima, u pojedinačnim slučajevima dijeli varijabilni dio zarade, uvode prekovremeni sati, dežurstva itd, sa proizvoljnim obrazloženjem, zanemarujući činjenicu da ŽPCG ima dobrih radnika i stručnjaka. A da je ista sve te ljude potisnula u drugi plan, da se zaposleni raspoređuju na poslove i zadatke mimo stručnih kvalifikacija i zakonske procedure, da je sabotiran rad sadašnjeg Sekretara (Ljiljana Domazetović), zaključevanjem plakara u kojem se nalaze svi potrebni materijali za Odbor direktora, da se takvim postupkom svjesno sabotira njihov rad, te za takve stvari je trebalo reagovati ministarstvo na čijem čelu ste Vi, a ne ključne probleme staviti pod tepih”, istakla je Adrović Vulić.

Tvrdi i da se u ovoj državnoj kompaniji selektivno i po sopstvenom nahođenju pokreću disciplinski postupci, bez obzira na povredu radne obaveze i procesne radnje. Ističe i da disciplinski organi izriču mjere bez obzira na sugestije pravnika te da se bez posla ostavljaju dobri inženjeri i pravnici i to bez osvrtanja na gubitak stručnog kadra, pravnu proceduru, činjenično stanje ili sugestije pravnika. Osim toga, dodala je da je bivšoj sekretarki ŽPCG Ljubici Marković, pri odlasku u penziju isplaćen veći iznos za neiskorišćene godišnje odmore, ali da nisu konsultovani pravnici niti su upitani da li je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Radulovića je pitala i šta se desilo sa stavom koji je ranije iznio, da će probleme u toj kompaniji riješiti u korist zaposlenih i korisnika usluga te da će se ljetnja turistička sezona, dočekati sa ispravnim i dovoljnim brojem vozova. Dodala je da se žmuri pred problemima koje je firmi nanio rad sadašnjeg tima na čelu sa Pavićević, te da se u svemu struka nije pitala.

“Da li Vam je poznato da su se ignorisali i sabotirali pravni savjeti u vezi pokretanja krivične prijave radi utvrđivanja odgovornosti, zbog sumnje da je u pitanju zloupotrebe službenog položaja, po tužbi bivše zaposlene, internog revizora zbog isplaćenog iznosa oko 60.000 eura? Da se potpisuju fakture većih iznosa advokatici koja je angažovana u ŽPCG, iako je direktorici više puta ukazivano, da je obavezna provjera o toku postupaka i radnji predviđenih za isti, zatim valjanost zaključenog ugovora sa kojom koji je potpisan. Javno ste istakli, da ćete u skladu sa svojim nadležnostima u što hitnijem roku riješiti probleme, da su neprihvatljive nezakonite radnje, da počinioce istih treba sankcionisati, da se neracionalno trošenje materijalnih sredstava mora ispitati. Istakli ste da je neprihvatljivo za ŽPCG da se novac troši na kupovinu skupih mobilnih telefona, što je i javno u emisiji kao Vaš sagovornik, potvrdila Pavićević, a da nemamo ispravnih voznih sredstava! Prioritet ste stavili na ispitivanje rada menadžmenta na čelu sa Pavićević a jasno i glasno ste istakli da treba isključivo “struka” da se pita”, naglasila je ona.

Adrović Vulić je navela da vrijeme prolazi dok su neispravni i otkazani vozovi prepoznatljiva atrakcija u jeku turističke sezone, pa se pored fotografija sa plaža, noćnih provoda, znamenitosti, pojavljuju na društvenim mrežama “prezadovoljnih” putnika. Istakla je i da ti putnici nekada vrijeđaju i prijete zaposlenima na šalterima, otpravnicima, mašinovođama, kondukterima, pri čemu se odgovornost nadležnih na čelu sa Pavićević ne dovodi u pitanje. Nepostojanje jasne strukture uz kako navodi, nesavjesno obavljanje dužnosti, dovodi do štete po kompaniju kojoj je ionako imidž narušen, pa sve zajedno može ŽPCG da odvede u stečaj.

Želi poštovanje struke

“U mojim očima, jačina Vašeg stava bila je u izjavi da se “struka” mora poštovati, u cilju ostvarivanja pozitivnih rezultata počev od saobraćajne, mašinske, ekonomske, pravne, kao i ostalih zanimanja, kako bi zaposleni zajedničkim kolegijalnim radom i saradnjom, vodili ka uspjehu. Trenutno u ŽPCG, to nije slučaj, te po mom mišljenju narodski rečeno “ne zna se, ni ko pije, ni ko plaća”, te su zaposleni bez obzira na “struku”, prepušteni milosti i nemilosti “nestručnih lica”. Dosta je više guranja problema pod tepih, uništavanja života zaposlenih i njihovih porodica u ŽPCG, ignorisanja lošeg stanja”, kazala je Adrović Vulić.

Ona je pitala i zašto se sabotira rad Odbora direktora, koji bi trebao da radi samostalno i donosi odluke u korist radnika ŽPCG, na šta i imaju diskreciono pravo. Adrović Vulić je od Radulovića zatražila i odgovore, ko je glavni za sabotaže, kršenje statuta firme i propise, kao i da li stručni ljudi imaju imaju interesnu vezu sa nadležnim resorom pa odugovlače rješavanje problema.

“Predlažem da ispitate rad ostalih “struka” koje su isključivo vezane za vozna sredstva i bezbjednost željezničkog saobraćaja, koje se tiču ispravnosti voznih sredstava koja su u posjedu ŽPCG u jeku turističke sezone. Nemam ništa protiv ničijih diploma, niti sam nadležna da utvrđujem validnost istih, ali ŽPCG ima dobrih i kvalitetnih stručnjaka i dobrih ljudi, koji su zapostavljeni dolaskom Pavićević na čelo firme, te da je mnogima pričinjena šteta i da se teško u ovakvim uslovima, može uspostaviti kolegijalna saradnja svih “struka” bitnih za našu djelatnost. Smatram da je krajnje vrijeme, da nadležno nam ministarstvo otvori oči, da svoj stručni doprinos u rješavanju problema, da Pavićević, predloži da podnese ostavku sa mjesta izvršne direktorice, jer po mom mišljenju na tom radnom mjestu mora da bude osoba, jakog stava, dobrog zdravlja, da poštuje “struku”, a nikako, po mom mišljenju, da izvršava zadatke po nalogu “ nestručnih lica” koja zbog, prijateljskih, rodbinskih, političkih, partijskih ili ne znam kojih relacija, iza zatvorenih vrata donosi pogrešne odluke”, naglasila je Adrović Vulić.

Tvrdi i da je izostala reakcija Radulovića na cjelokupno stanje i apele radnika, da se urgentno izvrše kadrovske promjene, a na prvom mjestu direktorke Pavićević. Stručni kadar te firme kako tvrdi, već dugo svjedoči tragediji od koje se ŽPCG još dugo neće oporaviti, pa zajedno sa njom apeluju na nadležne da što prije urade monitoring i reviziju poslovanja firme.

Adrović Vulić je naglasila da ipak vjeruje, da će Radulović omogućiti nesmetan rad Odboru direktora, za koji vjeruje da je spreman da da maksimalan doprinos u korist kompanije. Dodaje i da većina zaposlenih u ŽPCG želi promjene, kako se ne bi ponovilo putovanje od kojeg se kompanija i Crna Gora neće oporaviti. Tvrde i da će neko morati da snosi odgovornost za to.

“Ne dozvolite da izgubimo utakmicu, zbog amaterskog tima željnog slave, na čelu sa Pavićević. Možda Vam nije poznato ali taj tim, čine isti koji su u nekom prošlom periodu Pavićević svjesno bacili u more velikih talasa, bez pojasa za spašavanje, ne mareći što je ista majka, supruga, sestra, koleginica, a sve to radi tadašnjeg pokušaja slave. Kako tada, Pavićević nije bila u tom timu, ista je ponosno bez pojasa spasa, isplivala iz morskih talasa kao pobjednik. Sada kada je izvršna direktorica, taj “tim u pokušaju” se priklonio te većina iz prve lige, svjesna prekršaja “tima u pokušaju”, sa nevjericom posmatra igru koji ne mareći na pravila igre, vode gubitku igre. Uvjerenja smo da je direktorica svoga tima, da nikada ne može biti u prvoj ligi, ne napušta igru i besciljno prebacuje loptu, čekajući da sudija odsvira kraj”, navela je Adrović Vulić.

Resor još čeka analizu

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su “Vijestima” zvanično kazali da još čekaju analizu rada direktorke Pavićević, te da prije toga ne mogu dati mišljenje.

Ponovili su i da su od Odbora direktora ŽPCG tražili da izvrše analizu i dostave izvještaj o njenom radu.

“O eventualnim posljedicama može se govoriti tek nakon što se ispita njen rad, pa se u ovom trenutku, odnosno prije dobijanja takvog izvještaja, ne može dati mišljenje niti preduzeti konkretne mjere”, naveli su iz resora saobraćaja.

Odbor bez konkretnog odgovora

“Vijesti” su za komentar o utvrđivanju odgovornosti Pavićević pitale i Odbor direktora ŽPCG i to da li su započeli ovaj proces, šta su utvrdili, kada će obavijestiti resor saobraćaja o analizi…

Odbor na ove upite nije konkretno odgovorio, već su naveli da će nastaviti da rade na realizaciji misije i vizije ŽPCG, vodeći se kompetencijom i profesionalizmom u radu, te da su fokusirani na bezbjednost i redovitost saobraćaja, podizanje nivoa kvaliteta usluga i njihovu modernizaciju.

“O svim drugim pitanjima od javnog značaja koja se odnose na strategiju, finansijske izvještaje, poslovanje kompanije i drugim informacijama vezanim za redovitost i bezbjednost željezničkog saobraćaja, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, kazali su iz Odbora.

Naveli su i da rade na uspješnoj realizaciji ljetnje turističke sezone, te da su se nedavnim potpisivanjem ugovora o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i planiranom kupovinom vozova, stekli uslovi za unapređenje kvaliteta željezničkog saobraćaja pa će im prioritet biti, realizacija budućeg tendera i dobijanje najkvalitetnije moguće ponude.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.