Orban u Pekingu: Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u Ukrajini

0

Kina predstavlja ključnu silu koja može da stvori uslove za uspostavljanje mira u sukobu u Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban tokom sastanka sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, u okviru njegove zvanične posete Kini.

„Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u sukobu u Ukrajini. Zbog toga sam došao da se sretnem sa predsjednikom Sijem u Pekingu, samo dva mjeseca nakon njegove zvanične posjete Budimpešti“, objavio je Orban na  mreži „X“.

Dan ranije, portparol mađarskog premijera Bertalan Havasi rekao je da je Orban, u okviru nastavka „mirovne misije“, stigao u Peking na pregovore sa predsjednikom Narodne Republike Kine. Kako je napomenulo Ministarstvo spoljnih poslova Kine, lideri će razgovarati „o pitanjima od zajedničkog interesa“.

Sam Orban je objavio fotografiju sa aerodroma na društvenim mrežama, pod naslovom „Mirovna misija – treća stanica“.

Premijer Mađarske i njegova delegacija prethodno su boravili u Moskvi, gdje su se sastali sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zvaničnici su razgovarali o pitanjima koja se odnose, između ostalog, na ukrajinsku krizu. Prema Orbanovim riječima, posjetu su diktirali interesi njegove zemlje, kao i želja da se postigne mir u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ranije je savetovao evropskim političarima da „vežu pojaseve“ i pažljivo prate Orbanove dalje akcije u okviru „mirovne misije“ sljedeće sedmice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.