Litvanija ili Portoriko će biti rivali Jokiću i drugovima na Olimpijskim igrama

0

Košarkaši Litvanije i Portorika igraće tačno u ponoć u San Huanu za poslednju kartu koja vodi na Olimpijske igre u Parizu.

Prethodno će od 18 sati u Rigi Letonci preko Brazila pokušati da izbore istorijski uspjeh, Grčka će u 20 časova braniti domaći teren protiv Hrvatske, dok će pola sata kasnije Španci dočekati Bahame, sa NBA asovima Deandre Ejtonom, Badi Hildom i Erikom Gordonom.

Litvanci su u polufinalu turnira u Portoriku savladali Italiju sa 86:64.

Domantas Sabonis i drugovi su cijelim tokom meča kontrolisali dešavanja na parketu, početkom treće četvrtine stekli 19 poena viška (59:40) i definitivno prelomili meč  u svoju korist.

Marijus Grigonis sa 23 poena bio je najefikasniji u pobjedničkom timu.

Litvanija je pobedila Italiju na krilima neverovatnog beka Panatinaikosa Marijusa Grigonisa. Dvocifren je bio još Mindgaugas Kuzminskas sa 14 poena. U redovima Azura, Danilo Galinari je postigao 16, Nikolo Meli 10 poena.

Portorikanci su pobijedili Meksiko rezultatom 98:78.

Domaći su tokom prvih sedam minuta drugog kvartala serijom 23:2 okrenuli meč na svoju vodenicu.

Tremont Voters i Džordan Hauard sa 24, odnosno 20 poena, predvodili su Portorikance. Hoze Alvarado je dodao 12 poena.

U poraženom sastavu je zablistao krilni centar Fabijan Haimes sa 23 poena i 13 skokova.

Pobjednik turnira u San Huanu će na Olimpijskim igrama nastupiti u grupi sa Srbijom, Litvanijom i Južnim Sudanom.

Prema očekivanjima, Letonija i Brazil boriće se za olimpijsku vizu na turniru u Rigi.

Domaćini međutim nisu imali ni malo lak zadatak u polufinalu sa Kamerunom – 72:59.

Iako su poslednji put vodili u 12. minutu (24:23), Neukrotivi lavovi su konstantno disali za vratom favoritu. Izjednačili su Afrikancima na 40:40 sredinom treće dionice, izabranici Luke Bankija odgovorili sa osam vezanih poena, ali su ključnu zalihu napravili tek na startu poslednje četvrtine, kada su Ronalds Šmits i Arturs Štrautins inicirali seriju 10:0 za 62:50.

Poslednji trzaj Kamerunaca bila su pet vezanih poena Džeremaje Hila za minus sedam (57:64), tri minuta i 26 sekundi do kraja. Međutim, upravo to je bilo sve što su predstavnici Crnog kontinenta mogli da daju.

Rihards Lomaš sa 20 poena bio je najefikasniji u pobjedničkom timu. Šmits je dodao 13 poena.

U redovima Kameruna samo je Vilijams Narase sa 14 poena bio dvocifren.

Brazilci su kalkulisali u grupi, izgubili od Kameruna kako bi izbjegli Letoniju u polufinalu i tako su eliminisali našu selekciju, a danas su se mučili u prvom poluvremenu protiv Filipina. Na kraju su izabranici Aleksandra Petrovića ipak stigli do trijumfa rezultatom 71:60 i sjutra će za olimpijsku vizu igrati sa boljim iz susreta između domaće Letonije i Kameruna.

Filipinci su igrali odlično u prvom poluvremenu, već nakon prve četvrtine imali dvocifrenu prednost, u jednom momentu druge dionice stekli 11 poena viška (30:19). Karioke su do odlaska na odmor spustile zaostatak na šest poena (27:33), a meč su u svoju korist prelomile sa 13 vezanih poena na otvaranju drugog poluvremena. Azijci su u trećoj četvrtini postigli svega šest poena tako da za njih više nije bilo povratka.

Centar Partizana, Bruno Kaboklo je upisao dabl-dabl učinak kod pobjednika – 15 poena i 11 skokova. Veteran Marselinjo Uertas je dodao 13, a Lukas Diaz 10.

Kod Filipina, Džastin Braunli je postigao 15, Dvajt Ramos 13, June Fahardo i Si Džej Perez po 10 poena.

Bahami, sa tri NBA asa, Deandre Ejtonom (24 poena), Badi Hildom (19) i Erikom Gordonom (13) čekaju Španiju u finalu turnira u Valensiji. Karipska selekcija je u kontinentalnim kvalifikacijama eliminisala Argentinu, pregazila Finsku i Poljsku u grupi, najprijatnije iznenađenje Liban rezultatom 89:72.

Dopustili su favoriti Azijcima samo sredinom poslednjeg kvartala da se ponadaju, priđu na 62:67, ali su brzo pobjegli na plus 12 i priveli meč kraju.

Pored udarne trojke, kod Bahama je i Valdez Edžkomb ubacio 13 poena. U poraženom timu dvocifreni su bili Serhio El Darvič sa 22, Hajk Gjokjan 13 i Omari Spelman sa 12 poena.

Kako stresne mogu biti kvalifikacije za Olimpijske igre najbolje su na svojoj koži večeras osjetili Španci. Crvena furija je nakon drame i dosta muke “otopila” ledene Fince sa 81:74.

Ekipa Serđa Skariola je dominirala u prvom poluvremenu ali se potpuno raspala u trećoj četvrtini. Postigla je La roha samo 18 poena i to samo dva igrača – Vili Ernangomez je ubacio 13, Santi Aldama pet poena.

Španija je u prvom poluvremenu primila 30 poena, a samo u trećoj četvrtini 29. Finci su preokrenuli rezultat, a nakon trojke Mira Litla i Andea Gustavsona na startu poslednje četvrtine stekli maksimalnih pet poena viška (61:56) i zaledili publiku u La Fonteti.

Domaćine je probudio Alberto Diaz. Rezervni plej je pogodio dvije trojke, zatim ukrao loptu i asistirao Dariju Brizueli u kontri za preokret (64:63).

Nakon toga su Španci konstantno vodili, ali ne više od tri razlike. Finci se nisu predavali i poenima Aleksandera Madsena izjednačili su na 72:72, tri minuta i 43 sekunde prije kraja meča.

Strijepnju domaćih prekinuo je Ernangomez sa četiri vezana poena. Lorenco Braun je zatim pogodio, pa Ernangomez kompletirao seriju 8:0 kojom su Španci definitivno prelomili meč u svoju korist, 28 sekundi prije kraja utakmice.

Finci su u poslednja tri minuta i 43 sekunde postigli samo dva poena.

Ernagomez je na kraju stao na 28 poena, Braun i Aldama sa ubacili po 15 poena.

Kod Finske, Gustavson je postigao 15, Mikael Jantunen 13, Edon Mahuni 11 poena.

Luka Dončić je prije četiri godine praktično sam napravio čudo kada je u finalu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Litvaniji izbacio domaću naciju, ali isti podvig nije mogao da napravi u polufinalu turnira u Pireju, pred bučnih 11.988 grčkih navijača. Utakmica za koju se mislilo da će biti derbi i veliki okršaj NBA zvijezda Dončića i Janisa Adetokunba, pretvorila se u jednosmjernu ulicu. Helenu su jakom odbranom nasukali na hridove poznate luke brod Dežele (96:68) i boriće se za vizu za Pariz sa Hrvatskom.

Sve je u duelu Grčke i izabranika Aleksandra Sekulića bilo riješeno već sredinom druge četvrtine. Ekipa Vasilisa Spanulisa je otvorila meč serijom 13:0, a već pomenutom sredinom drugog kvartala stekla 23 poena viška (42:19).

Najbliže što su Janezi uspjeli da priđu je na minus 14 u finišu prvog poluvremena, dok je u drugom poluvremenu Grčka konstantno imala prednost veću od 16 poena, u poslednoj četvrtini u tri navrata i plus 31.

Naturalizovani Amerikanac Tomas Vokap sa 19, Vasilis Toliopulos sa 17, Adetokunbo sa 13 i Konstantinos Mitoglu sa 11 poena bili su dvocifreni u pobjendičkom sastavu. Nik Kalates je upisao devet poena i čak 11 asistencija. Kod Slovenije, dvocifreni su bili samo Luka Dončić sa 21 i Džoš Nibo 17 poena.

Izabranici Josipa Sesara su u polufinalu kvalifikacionog turnira u grčkoj luci odigrali utakmicu sa puno uspona i padova, što ih karakteriše u poslednjih, sada već par decenija i na kraju iščupali pobjedu nad Dominikanskom republikom rezultatom 80:77.

Kockasti su nakon rezultatske klackalice u prvom poluvremenu, na startu nastavka odigrali kako mogu, stekli dvocifrenu prednost, ali su u finišu trećeg perioda i na startu poslednjeg kvartala dozvolili Dominikani da serijom 9:0 preokrene na 56:53.

Uslijedila je igra nerava u kojoj su Hrvati pokušavali da trojkama prelome utakmicu – neuspješno.

Kada je Džejlin Smit povezao redove, razigrao Ivicu ZubcaDarija Šarića i košarkaša SC Derbija, Matea Drežnjaka, nakon što je i sam pogodio za seriju 8:0, činilo se da je sve gotovo, jer su komšije imale sedam poena viška (78:71), a do kraja je ostalo 35 sekundi.

Međutim, Antonio Penja je pogodio trojku, a Smit na sedam sekundi do kraja faulirao na šutu za tri poena Heana Montera. Plejmejker Dominikanske republike pogodio je sva tri slobodna bacanja i doveo svoju reprezentaciju na samo poen zaostaka (77:78).

Potom je Šarić bio precizan sa linije za slobodna bacanja, ali ni tu nije bio kraj. Kristofer Daurte je sa 45 stepeni odapeo trojku za produžetak – lopta je pogodila tablu, obruč i odbila se u polje.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Zubac sa 25 poena. Smit i Šarić su dodali po 14, Hezonja 12 poena.

Kod Dominikane je Duarte završio meč sa 17 poena, Montero i Andres Feliz su postigli po 13. Dvocifreni su bili još Eloj Vargas sa 11 i Anhel Nunjez sa 10 poena.

(losbport.me)

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.