Holanđani u atomskom fudbalu eliminisali Turke: Englezi prošli na penale

0

Fudbaleri Holandije su nakon preokreta na Olimpijaštadionu u Berlinu savladali Tursku sa 2:1 i zakazali polufinale Evropskog prvenstva sa Engleskom. Drugi polufinalni par čine Španija i Francuska.

Za razliku od prva tri meča četvrtfinala u prijestonici Njemačke nisu igrani produžeci, a za razliku od duela Francuska – Portugal i Engelska – Švajcarska, publika je uživala u ofanzivnom fudbalu. Čestitke su zaslužili i Narandžasti i Montelina konjica.

Interesantno je da su prva dva gola postignuta nakon kornera, ali ne direktno, već nakon odbitaka, odnosno kombinacija.

Turci su poveli u 35. minutu. Nakon udarca iz ugla, Virdžil van Dajk je odbio loptu, Arda Guler ciljao drugu stativu, gdje je štoper Samet Akajdin bio najviši u skoku i zakucao je glavom u mrežu.

Vunderkind Arda Guler je u 56. minutu iz slobodnjaka sa preko 30 metara pogodio stativu. Na usporenom snimku se vidjelo da je čak intervenisao i golman Oranja, Bart Ferbrugen.

Imao je golman Lala problema i u 65. minutu, kada je drugi tinejdžer u redovima Turske, Kenan Jildiz uputio “bombu” sa ivice šesnaesterca, koju je Ferbrugen odbojkaškim “čekićem” odbio.

Nošeni frenetičnom podrškom sa tribina Olimpijskog stadiona u Berlinu, izabranici Vinćenca Montele su igrali kao u transu, ali su snagu naslednika totalnog fudbala, osjetili za samo šest minuta.

U 70. minutu je prvo Vut Veghorst na drugoj stativi loše zahvatio loptu, ali ipak primorao golmana Turske, Merta Gunoka da je odbije u korner. Holanđani su odigrali kombinaciju, Memfis Depaj centrirao, Stefan de Fraj carovao u skoku i glavom izjednačio na 1:1.

Bio je to prvi gol štopera Intera za reprezentaciju nakon osam godina ili 42 meča. Izabrao je pravi trenutak da prekine post.

Samo sedam minuta kasnije, Denzel Damfriz je ubaci loptu po zemlji sa desnog boka, a Kodi Gakpo primorao Merta Muldura da ugura loptu u svoju mrežu.

Montela je potom sve karte bacio na napad. U 85. minutu su se na volšeban način spasili izabranici Ronalda Kumana. Prvo je Miki van de Ven izblokirao zicer Zekiju Čeliku na desnoj strani peterca, potom i De Fraj skrenuo na drugoj strani šut Kerema Artukoglua.

Holanđani se nisu branili, jednostavno im to nije u krvi. U 89. minutu je Džeremi Frimpong proigrao Gakpa, Gunok odbranio “bombu” asa Liverpula.

Samo minut kasnije na drugoj strani, Ferbrugen je odbranio zicer rezervisti Semihu Klicoju i to je bio kraj nadanja Turaka da mogu po drugi put i istoriji izboriti polufinale Evropskog prvenstva.

Engleska i Švajcarska su odigrale 1:1, a tek nakon jedanaesteraca Gordi albion je napredovao u polufinale – 5:4.

Kako to obično bude u penal ruletu u heroja je izrastao golman Džordan Pikford koji je u drugoj seriji pročitao loš udarac Manuela Akandžija. Štoper Sitija je uhvatio kratak i spor zalet i omogućio čuvaru mreže Evertona da izraste u heroja.

Hladnokrvni su bili u reprezentaciji Tri lava Skot PalmerDžud BelingemBukajo SakaAjvan Toni Trent Aleksander-Arnold. Timu Murata Jakina je uzalud bila sigurnost i smirenost prekaljenih Fabijana ŠaraĐerdana Šaćirija i dvadsettrogorišnjeg Zekija Amdunija. Zastali su Švajcarci, korak od istorijskog plasmana, prvog polufinala na Euru.

Kakav su meč odigrali Ostrvljani i Crvenokrstaši najbolje govori podatak da je prvi šut u okvir gola upućen u 51. minutu. Daleko je to bilo međutim od opasnosti, pošto je Bril Embolo iz mrtvog ugla šutirao mlako, iz okreta, pravo u Pikforda.

Snažni napadač Švajcarske je u 57. minutu zaplivao u kaznenom prostoru rivala na dugu loptu, ali nije mogao dobro da je zahvati glavom.

Kao da je bila to najava onoga što će se desiti u 75. minutu, kada je nakon odlične kombinacije na desnoj srtani, Dan Endoj ubacio loptu na dva metra, a Embolo bio naprisebniji pred golom Engleza.

Radost fudbalera iz zemlje sira i čokolade je međutim trajala samo pet minuta, pošto je Saka sa desne ivice šesnaesterca pronašao trajektoriju do dalje stative i gola za 1:1.

U 5. minutu produžetaka Deklan Rajs je sa distance opasno tukao, Jan Zomer odbranio. Sedam minuta kasnije Belingem je plasirao preko bloka, lako je to bilo za golmana Intera.

Šaćiri je u 117. minutu pokušao direktno iz kornera da matira Pikforda – pogodio je mjesto gdje se spajaju prečka i stativa.

Amduni je dva minuta kasnije poslao “bombu”, golman Engleske odbio. To je bilo ujedno poslednje uzbuđenje na meču u Dizeldorfu prije jedanesteraca.

(lobsport.me)

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.