Uplašili se Marin Le Pen: Peticija grupe diplomata protiv desnice u Francuskoj

0

Grupa koju čini 170 diplomata i bivših diplomata je u listu Le Monde objavila peticiju protiv pobjede krajnje desnice na sledećim parlamentarnim izborima što bi, prema njihovu mišljenju, “oslabilo Francusku i Evropu dok traje rat”.

“Svjedočili smo ruskoj invaziji na suverene države i način na koji je Rusija tenkovima uništila ono što je garantovalo mir na evropskom kontinentu. Vidjeli smo i kako terorizam utječe na demokratije, na koji način liberalni režimi ograničavaju pluralizam i slobodu medija. I ne možemo prihvatiti da će pobjeda ekstremne desnice oslabiti Francusku i Evropu dok traje rat, a nacionalizam uništava saveze i društva”, napisali su potpisnici, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Moramo spomenuti i ozbiljne napade na institucije i pluralizam u Mađarskoj u kojoj vlada krajnja desnica, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama pod Donaldom Trampom ili čak gubitak međunarodnog uticaja Brazila pod Žairom Bolsonarom ili Ujedinjenog Kraljevstva nakon Bregzita”, dodali su.

Vođstvo desničarskih stranki na anketama

“Naši će protivnici pobjedu ekstremne desnice protumačiti kao slabljenje Francuske i svojevrstan poziv na uplitanje u našu nacionalnu politiku, na agresiju na Evropu, uključujući i onu vojnu te na ekonomsko vazaliziranje Francuske i Starog kontinenta”, navedeno je u peticiji 170 diplomata i bivših diplomata.

Dvije ankete, čiji su rezultati objavljeni u subotu, ukazuju na snažno vođsstvo ekstremističkog „Nacionalnog okupljanja“ i njegovih desničarskih saveznika kada su posrijedi birački glasovi u prvom krugu parlamentarnih izbora, a oni iznose između 35,5 i 36 posto.

Slijedi ih ljevica – „Nova narodna fronta“ s 27 do 29,5 posto glasova, dok stranka „Preporod“ predsjednika Emanuela Makrona daleko zaostaje za njima s 19,5 do 20 posto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.