Izbori u Podgorici izvjesni: Najavom formiranja stranke Jakova Milatovića očekuje se obaranje vlasti u Glavnom gradu odbjeglih PES-ovaca sa DPS-om!

0

Poslije najave formiranja Pokreta za Crnu Goru, a o čemu je Borba mnogo puta pisala da dolazi od strane tzv. Druge familije koja Crnoj Gori servira dvije nove političke partije na čelu sa Jakovom Milatovićem i Duškom Markovićem, za očekivati je da aktuelna vlast u Podgorici neće opstati još dugo već da će Podgoričani uskoro uzeti olovke u ruke i da će dvije godine nakon obaranja vlasti na čelu sa DPS-om, morati ponovo da biraju ko će ih predstavljati u podgoričkoj skupštini.

Ovo proizilazi iz pisanja medija koji su najavili da će aktuelni predsjednik države Jakov Milatović formirati stranku Pokret za Crnu Goru, što je itekako slično sa nazivom novoformiranog kluba odbornika u Skupštini Glavnog grada – Pokret za Podgoricu.

Podsjećamo, Pokret za Podgoricu je odbornički klub koji čine bivši odbornici Pokreta Evropa sad koji su napustili tu stranku nakon što je to učinio i predsjednik države i doskorašnji potpredsjednik stranke Jakov Milatović, kao i građanski pokret URA i Pokret za promjene. Milatović je u ranijim javnim nastupima kazao da je došlo do mimoilaženja između njega i lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića po brojnim pitanjima te da je na njegovu odluku, između ostalog, uticala i činjenica da najjači odbori nekada jedinstvenog PES-a svoje uporište imaju upravo u mjestima gdje je Milatović itekako popularan.

Jedno od takvih mjesta je svakako i Podgorica, što je dovelo do raskola unutar vladajuće podgoričke koalicije, a Pokret za Podgoricu je faktički blokirao Glavni grad tražeći reviziju koalicionog sporazuma i novu preraspodjelu mjesta pokušavajući da prigrabe još koju fotelju koju nisu mogli da „zakače“ dok su bili u Pokretu Evropa sad.

Sudeći po izjavama njihovih koalicionih partnera, oni ne gledaju blagonaklono na ovakvko ponašanje i jedne i druge strane i umjesto izbora pozivaju na dogovor jer, kako su ranije naveli u medijima, ne postoji suštinskog problema oko kog se ne može razgovarati, već je prosto u pitanju političko odmjeravanje snaga, ne bi li bivši i sadašnji PES-ovci, uspjeli da izbornim rezultatom stvore temelje za svoje političke strukture.

A dok se u nekada jedinstvenom PES-u tuku zbog fotelja, građani Glavnog grada itekako negoduju zbog nezavršenih projekata koje je nova vlast obećala. U Glavnom gradu i dalje postoji veliki broj problema, nesaniranih ulica i drugih komunalnih problema, pitanje razgraničenja Glavnog grada sa opštinama Tuzi i Zetom, regulisanje pitanja gradskog kolektora kao i brojni drugi problemi oko kojih Podgoričani svakodnevno negoduju.

S tim u vezi, postavlja se pitanje šta bi uopšte donijeli novi izbori osim scenarija gdje ponovo neće doći do dogovora faktički istih struktura koje trenutno postoje u gradskom parlamentu. Ukoliko do novih izbora pak i dođe, građani Podgorice će očito kazniti politike koje su do ove krize dovele a rješenje će tražiti u nekim drugim strukturama koje od početka svog mandata potenciraju priču o stabilnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.