Sjekloća: Ko je kredibilan u upravi Pošte utvrdiće Vlada

0

Povodom odgovora menadžmenta Pošte Crne Gore u tekstu „Pošta: Tvrdnje inspekcije o zapošljavanju bez javnog oglašavanja su neutemeljene“, reagovao je član Odbora direktora Pošte Stojan Sjekloća.

„Ko je kredibilan član Odbora direktora Pošte, nek utvrdi Vlada. Očigledno sam ‘noćna mora’, top-menadžmentu Pošte, kad mi daju ovoliko medijske pažnje.

Suštinski, oni žele da skrenu pažnju sa krucijalnih problema u Pošti koje su izazvali svojim neznavenim djelovanjem. Istovremeno nadajući se da i nalaze Inspekcije rada, stave meni na teret. U tom naumu učestvuje i jedan broj trećerazrednih članova bivše vlasti, pokušavajući da se dodvori novim gazdama.

Istine radi, problem im je svako, ko frenetično ne aplaudira i ne divi se njihovoj ‘ekspertskoj genijalnosti’.

Počeli su od eksterne revizorke jer se ‘drznula’ sa tri negativna mišljenja da ocjeni njihovo poslovanje. Njima koji ‘danonoćno izgaraju’ nad sudbinom Pošte. A, da malo odmore, bilo bi bolje.

Nisu bolje prošli ni poštari sa rukovodstvom Sindikata u vrijeme štrajka. Svježa su sjećanja na: uskraćivanje snimanja u toku pregovora, omalovažavanje sindikalaca, nepoznavanje socijalnog dijaloga, predlaganje ‘keteringa’ u pauzi, bez prisutstva sindikalaca i slično.

Kad im se ne udovolji, ‘epohalnim idejama’ prizemne epitete znaju podijeliti i pojedinim članovima Vlade i jednom broju institucija.

Baš ih nerviraju i pojedine NVO, samo što nemaju hrabrosti ni argumenata, da javno istupe. Zato im se moja malenkost čini pogodna.

I broj onih koji se disciplinski procesuiraju, premještaju na druga radna mjesta, hvataju za vilicu, i slično, svakim danom je duži. Ima i onih koji završe na psihijatriju u Kotoru zbog podmetačina top-menadžera.

Uostalom, tema prekomjernog i neadekvatnog zapošljavanja, samo je vrh ledenog brijega, kojeg je proizveo menađžment.

Na mnogo važnija i pogubnija pitanja i probleme, treba da odgovaraju. Podsjetiću na neka od njih: na što i kako je utrošeno 5.800.000 eura koja su ‘naslijeđena’ preuzimanjem Pošte 2021. godine; prvo kreditno zaduženje Pošte, blizu 2.000 000. eura sa mjesečnom ratom preko 32.000 eura; opravdanost te investicije, plaćene sredstvima tekuće potrošnje, suprotno planu i odlukama Odbora direktora; na kojoj Sjednici Odbora direktora i kojom odlukom je imenovan Programski direktor IT-projekta, istovremeno i predsjednik Odbora direktora; brzoplete raskide ugovora sa pojedinim firmama (održavanje protiv požarnih aparata, sekuriti, održavanje alarma, i drugo) kao i angažovanje drugih često upitnih licenci, sve bi to Poštu moglo koštati dodatnih troškova; opravdanost, cijenu i učinak angažovanja još dvije advokatske kancelarije, pored jedne postojeće i Sektora za pravne poslove sa 27 pravnika i direktorom; simptomatično je i duplo trošenje para (190.000 eura) za kancelarijski materijal, tokom godine neposrednim pogodbama, a u decembru putem tendera; zašto se u Centralnom magacinu nekoristi skener (donacija Kine) i lift (zbog kojih sam dobio otkaz,kad sam pokušao staviti ih u funkciju), a radnici mjesecima nose vreće uz protivpožarna stepenice, zbog čega se često ‘gube’ pošiljke građana, čemu svjedoče dnevne reklamacije; sudbina auto-radionice treba biti poseban predmet pažnje istražnih organa; problem nepotizma je usko povezan sa ključnim rasporedom po radnim mjestima, što potkrepljuje sumnju u kriminalne radnje.

Ova i brojna druga pitanja, zahtijevaju veće angažovanje nadležnih državnih organa. Naravno, ukoliko se Pošta Crne Gore želi uzdići na mnogo efikasni i uspješni nivo, a u skladu sa EU standardima.

Kad govore o meni, iz top menadžmenta, mogli su biti opširniji. Posebno su mogli navesti da sam bio njihov ‘miljenik’, kad su slali vozača u Crmnicu po moju ostavku na članstvo u Odboru direktora. Čemu sam držeći se dogovorene riječi, bio udovoljio. Ili kad su me do suza molili da prihvatim, iznenadnu ostavku bivšeg izvršnog direktora i glasanje aktuelnog.

Dakle, glasao sam za dva izvršna direktora Pošte, a zauzvrat od istih, dobio dva otkaza. Očito i Etički kodeks, za pojedine predstavlja misaonu imenicu.

O kredibilitetu članova Odbora direktora, odlučuje Vlada Crne Gore, a ne top menadžment. Bilo bi zanimljivo staviti na uvid CV svih članova Odbora direktora Pošte. Prema mojim nezvaničnim informacijama, više od pola (5) ne ispunjava uslove. Da sam među njima, sigurno ne bi ostalo skriveno. Takođe, iz koje i čije kancelarije su došli u duetu, pojedini …? Ja sam uvjek radio u renomiranim institucijama i kompanijama. I moje diplome su sa državnog Univerziteta“, naveo je Sjekloća u reagovanju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.