Ministarstvo odbrane Srbije: Na vježbi „Platinasti vuk 24” naglašen značaj saradnje i razmjene iskustava učesnika

0

U bazi Jug kod Bujanovca, u sklopu vježbe „Platinasti vuk 24”,  danas je organizovan „dan visokih zvanica” čiji učesnici su naglasil značaj saradnje i razmjene iskustva učesnika vježbe.

Ta međunarodna vježba, koja se od 2014, održava u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD, ove godine traje od 10. do 21. juna.

Učestvovali su pripadnici oružanih snaga SAD, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Zemlje posmatrači ove godine su Bugarska, Grčka i Njemačka , saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Učesnici vježbe uvježbavali su taktike i tehnike, kao i procedure, koje se, sa akcentom na upotrebu neubojitog oružja, primjenjuju tokom angažovanja u mirovnim operacijama.

Direktor Združenog štaba Nacionalne garde Ohajo brigadni general Džef Votkins istakao je da se značaj ovakvih vježbi ogleda u većem broju obuka, piše u saopštenju, prenosi Beta.

Kako je kazao, značaj vježbe je i u tome što pripadnici oružanih snaga prenose znanja drugima i uče od međunarodnih partnera, s ciljem bolje saradnje.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je ukazao da je ta vježba značajna za izgradnju kapaciteta domaćih oružanih snaga za učešće u mirovnim misijama UN i EU.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić čestitao je učesnicima uspješno realizovanu vežbu, te naglasio da tako Srbija učvršćuje partnerske odnose i saradnju sa kolegama iz inostranstva.

Cilj vježbe je unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumjevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u mirovnim misijama.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.