Južna Koreja ispalila hice upozorenja na granici sa Sjevernom

0

Južnokorejska vojska ispalila je hice upozorenja nakon što su sjevernokorejski vojnici nakratko prešli demilitarizovanu zonu koja razdvaja dvije zemlje, navedeno je u saopštenju Zajedničkog načelnika štabova zemlje (ZKS).

ZKS je saopštio da je oko 20 do 30 sjevernokorejskih vojnika nakratko prešlo vojnu demarkacionu liniju u centralnom dijelu granice.

“Južnokorejska vojska je ispalila hice upozorenja, što je navelo sjevernokorejske vojnike da se vrate na svoju stranu granice”, saopštio je ZKS i dodao da nije bilo neobičnih aktivnosti nakon hitaca upozorenja, prenio je Tanjug pozivajući se na agenciju Yonhap.

Zvaničnik ZKS-a rekao je da incident nije bio namjeran, već slučajan, prenosi ista novinska agencija.

‘Eksplozija mina’ u pograničnom području

U saopštenju je dodao da vojska Sjeverne Koreje provodi razne aktivnosti duž linije fronta uključujući raspoređivanje vojnika i postavljanje mina.

Južnokorejska vojska također je rekla da je nekoliko sjevernokorejskih vojnika povrijeđeno ili ubijeno u eksplozijama mina u pograničnom području, ali nije rekla kada su se incidenti dogodili.

“Mnoge su žrtve zbog nekoliko eksplozija nagaznih mina u području prve crte”.

Južna Koreja je i prošle sedmice ispalila hice upozorenja kada je oko 20 sjevernokorejskih vojnika nakratko prešlo granicu, naveli su zvaničnici iz Seula.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.