Usvojen plan o dugoročnoj pomoći Ukrajini

0

Ministri odbrane NATO-a dogovorili su se o planu za koordinaciju vojne pomoći i obuke za Ukrajinu, kao i za rješavanje pitanja odvraćanja i odbrane zemalja članica Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Oni su juče završili dvodnevni sastanak koji je održan radi pripreme samita Alijanse u Vašingtonu u julu.

Stoltenberg je istakao da će NATO sa komandom u Visbadenu u Njemačkoj koordinirati obuku i vojnu pomoć Ukrajini i da će u radu komande učestvovati gotovo 700 pripadnika iz zemalja Alijanse i partnerskih zemalja. ”

NATO će takođe olakšati transport opreme i pružiti podršku dugoročnom razvoju ukrajinskih oružanih snaga”, istakao je Stoltenberg, navodeći da NATO na taj način ne postaje strana u sukobu, ali da će pojačati podršku Ukrajini da bi bilo održano njeno pravo na samoodbranu, navodi se na sajtu Alijanse, prenio je Tanjug.

Ministri odbrane NATO-a su se također saglasili o mogućim odgovorima na neprijateljske akcije Rusije protiv država članica Alijanse. To uključuje povećanu razmjenu obavještajnih podataka, poboljšanu zaštitu kritične infrastrukture, uključujući internet, kao i dalja ograničenja za ruske obavještajne operativce.

Oko 500.000 vojnika u visokoj pripravnosti

“Ruska kampanja nas neće odvratiti od podrške Ukrajini i nastavit ćemo štititi naše teritorije i stanovništvo od bilo kakve vrste neprijateljskih akcija”, naveo je Stoltenberg.

Istakao je da NATO sada ima 500.000 vojnika u visokoj pripravnosti u svim domenima, što je znatno više od cilja koji je postavljen na samitu Alijanse u Madridu 2022. godine.

Stoltenberg je rekao da NATO saveznici širom Evrope i Kanada planiraju da u narednih pet godina nabave hiljade sistema protivvazdušne odbrane i artiljerijsko naoružanje, kao i, između ostalog, 850 modernih aviona – uglavnom F-35 pete generacije.

“NATO ulaže i u inovacije, uključujući više od milijardu dolara uloženih u NATO fond za inovacije”, naveo je Stoltenberg.

Na sastanku Grupe za nuklearno planiranje, koji je održan danas, ministri odbrane su takođe razgovarali o tekućoj adaptaciji nuklearnih sposobnosti NATO-a.

“Mi smo nuklearna alijansa posvećena odgovornosti i transparentnosti, ali jasna u riješenosti da sačuvamo mir, spriječimo prinudu i odvratimo agresiju”, rekao je Stoltenberg.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.