Dobričanin: Milović će biti smijenjen; Svesrpski sabor odraz nacionalnih interesa svih Srba

0

Siguran sam da će se interpelacija ministra Milovića izglasati i da ćemo uskoro imati na sceni imenovanje novog ministra pravde Crne Gore; Svesrpski sabor u Beogradu pokazao je da se na spskoj političkoj sceni, bez obzira gdje se ti političari nalazili, rađa jedna ideja koju, do sada, nismo viđali na ovim prostorima, kazao je za Gradski  član posebnog kluba poslanika u Skupštini Crne Gore, Vladimir Dobričanin.

Kazao je, da je, nakon nedavnog isključenja gospodina Milovića iz PES-a, predlog premijera o njegoj smjeni logičan slijed događaja.

„Nažalost, kao što sve to kod nas i ide, krenule su međusobne optužbe i očekujemo jednu burnu sjednicu skupštine Crne Gore barem po najavama aktera. Ipak, siguran sam da će se interpelacija ministra Milovića izglasati i da ćemo uskoro imati na sceni imenovanje novog ministra pravde Crne Gore“, saopštio je Dobričanin.

Istakao je da su poslanici u Skupštini Crne Gore pokazali jedinstvo i odgovornost prilikom izglasavanja takozvanih „IBAR“ zakona što je, kako kaže, konačno zatvorilo usta svim onim nevjernim Tomama koji su očekivali euroskepticizam naročito među pojedinim poslanicima parlamentarne većine, ali i opozicije.

„Sada nema dileme da ideja o takozvanom “evropskom putu”, očigledno, nema alternativu i da je prihvaćena od svih konstituenata političke scene Crne Gore. Predsjednik Milatović je na ponovno odlučivanje vratio dva zakona i on na to ima pravo. Njegovo je da sumnja u njihovu ispravnost i zakonitost a na poslanicima je da u najkraćoj mogućoj proceduri raspravljaju u vraćenim Zakonima i pristupe njihovom eventualnom ponovnom izglasavanju“, naveo je Dobričanin.

Što se trenutne situacije tiče, kazao je, da je gotovo siguran da će se zakoni vezani za javni servisi i sudski savjet izglasati u izvornom obliku i da će takvi biti upućeni predsjedniku Milatoviću na potpis.

„Poseban klub poslanika je klub u kome su svi poslanici koji nermaju svoje matične političke klubove tako da je i odlika ovakvih klubova jedna političćka heterogenost što može biti i prednost, a ne mana. U ovom klubu svako glasa prema svojim političkim programima i stremljenjima kao i prema onome što smatramo da predstavlja vitalni interes samih građana Crne Gore“, kazao je Dobričanin.

Dodao je da su svi poslanici iz posebnog kluba poslanika bili za prilikom izglasavanja za takozvanih „IBAR zakona“.

Zaključci Svesrpskog sabora u Beogradu odraz nacionalnih interesa Srba

Dobričanin je iskazao nadanje da je Svesrpski sabor u Beogradu pokazao da se među spskom političkom scenom, bez obzira gdje se ti političari nalazili, rađa jedna ideja koju, do sada, nismo viđali na ovim prostorima ili, kako kaže, bar ne u ovom obliku.

„To je nacionalni interes Srba koji su na sve, moguće i nemoguće i na sve konvencionalne i nekoinvencionalne, načine bili razdvajani vjekovima kako bi se umanjio uticaj srpske političke misli na ovim prostorima. Nespretno stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca započeo je upravo razbijanje srpskog nacionalnog tijela i srpske nacionalne misli. Sve to se nastavilo do II Svetskog rata kada je pokušano sprovođenje fizičkog uništenja srpskog naroda na gotovo svim prostorima bivše Jugoslavije. Gotovo da je taj projekat i uspio jer je samo u tom ratu ubijeno oko milion i po Srba“, podrctao je Dobričanin.

Danas se, kako kaže, budi jedna drugačija srpska misao.

„Do sada, na to su imali pravo bukvalno svi osim Srba jer se kod Hrvata to smatralo nacionalnim buđenjem, Bošnjaci su dobili naciju, Makedonci su mirnim razlazom konačno dobili državu koja je na staklenim nogama, Crnogorci su postali antisrbi a Albanci ostvaruju svoj davnašnji san o velikoj Albaniji koji je gotovo završen. Jedino Srbi kad god su pokušali da se nacionalno osvijeste bivali optuženi za nacionalizam“, istakao je Dobričanin.

Poruke su, kako navodi, jasne, dodajući da su Srbi su isti narod ma gdje oni živeli i njihovi nacionalni interesi moraju biti slični ako ne isti.

„Širenje kulture, jezika i nacionalne misli osnovne su poruke sabora. Crna Gora je država u kojoj   su Srbi iz Crne Gore ustavotvoran i državotvoran narod. Oni nisu pali s neba već su generacijama tu i učestvovali su u svim istorijskim trenucima koji su bili presudni na ovim prostorima.  Rezultate učešća političara iz Crne Gore ćemo tek vidjeti, a nadam se nakon ovog nečuvenog popisa čiji se rezuktati kriju kao zmija noge. Zašto je to tako nadam se da ćemo ubrzo videti, a najmanje što ja očekujem je prepoznavanje narodne trobojke, Srpski jezik u službenoj upotrebi kao i potpisivanje sporazuma sa svim bivšim konstituentima Jugoslavije vezano za dvojno državljanstvo kako bi skoro 40.000 građana Crne Gore konačno nakon 20 pa i 30 godina konačno dobili osnovna ljudska prava sticanjem crnogorskog državljanstva koje su legitivmno stekli prije više decenija“, kazao je Dobričanin.

Izbori u Budvi potvrdili pad podrške DPS-u

Budvanski lokalni izbori su, ističe, pokazali da je trend pada podrške građana DPS-u nastavljen ali ne u onom trendu koji bi on kao političar želio.

„Druga stvar koja je evidentna jeste da je grupa građana okupljena oko gospodina Jovanovića najveće iznenađenje i dokaz da su  svi akteri onog legendarnog 30. avgusta i dalje dominantna snaga na političkoj sceni Budve. Postoje nesuglasice koje će se verovatno prevazići ali i ako se to ne desi izbori su uvek najbolji demokratski barometar. Najbitnije je da koalicioni kapacitet DPS-a ne postoji tako da su na sceni svi oni koji su poslednjih godina i bili konstituenti vlasti u Budvi“, kazao je Dobričanin.

Novi izbori suštinski, kazao je, neće dovesti do nekih političkih zemljotresa već će iste političke opcije biti za istim ovim stolom za kojim su i danas.

„Na njima je da naprave kompromis i formiraju demokratsku vlast u Budvi i ja im želim sve najbolje u tome“, saopštio je Dobričanin.

Rezultati izbora u Andrijevici za razočarenje

Naš sagovornik kaže da je Andrijevica u odnosu na Budvu njegovo lično razočarenje jer su, kako navodi, Vasojevići tamo izabrali da najjača politička partija bude DPS, od kojih oni, ističe, u Andrijevici nisu dobili baš ništa.

„Avgustovska većina je podeljena u nekoliko kolona od kojih neki čak prete i koaliranjem sa DPS-om što bi Andrijevicu unazadilo i dovelo u politički ćorsokak. Očigledno je da pojedini građani Andrijevice nisu na isti način doživeli 30. avgust kao mi ostali. Ja i dalje verujem da će se oformiti odgovarajuća politilčka kalicija koju će činiti svi oni politički subjekti koji se nisu okoristili o narod i državu, a ukoliko se to ne desi nadam se da će izbori ovoga puta vratiti građane Andrijevice na pravi put, put demokratije i napretka za našu prelijepu Andrijevicu“, zaključio je Dobričanin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.