Osam ambasadora bi uskoro mogli da stupe na dužnost

0

Većina predloženih ambasadora Crne Gore, kako RTCG nezvanično saznaje, dobila je agremane od država prijema. Dosad je sedam država dalo saglasnost za imenovane ambasadore, a tom broju treba dodati i ambasadora pri jednoj međunarodnoj organizaciji. Informacije o tome proslijeđene su kabinetu Predsjednika Crne Gore.

Prema proceduri, nakon dobijanja agremana, Vlada o tome obavještava predsjednika države, koji bi zatim trebalo da zatraži mišljenje od skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Nakon dobijanja mišljenja, koje nije obavezujuće, predsjednik donosi ukaz o postavljenju ambasadora i potpisuje akreditivna pisma, čime se stvaraju uslovi da ambasador stupi na dužnost.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) nedavno su saopštili da će predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imati priliku da, u skladu sa iskazanom posvećenošću popunjavanju diplomatske mreže Crne Gore, uskoro potpiše ukaze o postavljenju novih ambasadora i izrazili su očekivanje da će on to u najkraćem roku i učiniti.

Podsjećamo, nakon dva kruga vanjskopolitičkih konsultacija između predsjednika države, premijera i ministra vanjskih poslova, kabinet predsjednika države je saopštio da je 12 kandidata za ambasadore dobilo Milatovićevu saglasnost.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.