Ukrajina prunđena da rasprodaje državna preduzeća za pokrivanje vojnih troškova

0

Kijev namjerava da privatizuje oko 20 državnih preduzeća u namjeri da pokrije vojne troškove i pospiješi razorenu ekonomiju, piše „Njujork tajms“.

Međutim, američki list navodi da će privatizacija vjerovatno imati ograničen uspeh u tim naporima – Kijev namjerava da privatizuje kompanije u vrijednosti do 100 miliona dolara ove godine, što „blijedi u poređenju sa paketima vojne pomoći vrijednih milijardi dolara koje šalju zapadni saveznici“ – dok će mnogi građani biti zabrinuti da bi „prodaja mogla biti podložna sveprisutnoj korupciji u Ukrajini“.

Direktor kijevske investicione firme „Dragon kapital“, Jevgenij Baranov, smatra da bi privatizacija mogla da funkcioniše samo ako se država „bude ponašala kao odgovorni prodavac koji je u stanju da pruži garancije i kompenzaciju potencijalnim kupcima“ za moguće gubitke.

Ukrajinski zvaničnici i stručnjaci priznaju da će državna imovina vjerovatno biti prodata po nižim cijenama nego što bi bila prije eskalacije sukoba, ali se nadaju da će privatizacija podstaći ekonomiju, navodi „Njujork tajms“.

Ekonomisti kažu da su prethodni pokušaji privatizacije u Ukrajini često su bili loše osmišljeni i da su oligarsi jeftino kupovali velika preduzeća, ili da su prodaje godinama odlagane zbog nepovoljnih tržišnih uslova i pravnih sporova oko plaćanja dugova preduzeća, navodi „Njujork tajms“.

Jedno od najvećih preduzeća čija se privatizacija planira je „Junajted majning end kemikal kompani“, koje je među najvećim svjetskim proizvođačima titanijuma. Među preduzećima koja će biti privatizovana su i još nekoliko drugih rudarskih i hemijskih kompanija, Hotel „Ukrajina“ i veliki šoping-mol u Kijevu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.