Blinken ide na Bliski istok da pokuša da ispregovara plan za prekid vatre

0

Američki državnio sekretar Entoni Blinken putuje na Bliski istok kako bi zagovarao najnoviji predlog za prekid vatre u ratu između Izraela i Gaze.

Očekuje se da će visoki zvaničnik Vašingtona danas posjetiti Egipat i Izrael, kada započinje svoju osmu turneju po regiji u isto toliko mjeseci, prije nego što je nastavi u Jordanu i Kataru. Tražiće podršku za najnoviji nacrt sporazuma o prekidu vatre koji je predsjednik Džo Bajden predstavio prije deset dana, a za koji se SAD takođe nada da će ga staviti na glasanje u Savjetu bezbjednosti UN-a (VSUN).

Međutim, pošto ni Izrael ni Hamas nisu u potpunosti podržali plan, borbe se nastavljaju, a vazdušni napadi potresali su Pojas Gaze tokom noći u nedjelju i ponedjeljak ujutro.

U Kairu, Blinken će se sastati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem prije posjete Izraelu gdje će razgovarati sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom.

Dok će vršiti pritisak za usvajanje predloga prekida vatre, šef američke diplomatije trebao bi razgovarati o ponovnom otvaranju graničnog prelaza Rafah s Egiptom, vitalne tačke za isporuke pomoći u Gazu koju je Izrael zauzeo usred svoje kopnene invazije na jug enklave prošlog mjeseca.

Kategoričan i trajan

Biden je 31. maja iznio predlog u tri faze za postizanje primirja u Pojasu Gaze za koji je rekao da ga je predstavio Izrael. Međutim, ni Izrael ni Hamas nisu u potpunosti podržali plan, a pregovori su u toku.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri pozvao je u ponedjeljak SAD da izvrši pritisak na Izrael da obustavi rat.

“Pozivamo američku administraciju da izvrši pritisak na okupaciju kako bi zaustavila rat u Gazi, a pokret Hamas je spreman pozitivno se odnositi prema svakoj inicijativi koja osigurava kraj rata”, rekao je on.

Predlog uključuje razmjenu palestinskih zarobljenika s izraelskim zatvorenicima, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, povratak raseljenih Palestinaca u njihove domove širom enklave i plan obnove teritorije čiji je najveći dio uništen od 7. oktobra.

U Gazi je od početka rata ubijeno više od 37.000 Palestinaca, a ranjeno oko 84.000, uglavnom žena i djece.

Blinkenova turneja se dešava u trenutku kada Vašington radi na više nacrta rezolucije koju namjerava staviti na glasanje u VSUN kako bi podržao predlog.

Al Džazirin novinar Šihab Ratansi iz Vašingtona javlja kako se posljednja verzija predloga u neke značajne načine razlikuje od prethodnih pokušaja.

“Prije svega, izričito se navodi kako je Izrael prihvatio sporazum o prekidu vatre. Prethodna verzija samo je govorila da je sporazum o prekidu vatre prihvatljiv za Izrael”, istakao je.

Takođe se izričito navodi da će se svaki prekid vatre nastaviti nakon šest sedmica i obnavljati sve dok traju pregovori.

“Ali to još nije kategorički trajni prekid vatre. To je ono što neki članovi Savjeta bezbjednosti žele”, rekao je Ratansi.

Nastavak bombardovanja

Blinkenovo putovanje se dešava dva dana nakon što je izraelska vojska ubila najmanje 274 Palestinca i ranila još 698 u Nuseiratu u centralnoj Gazi, u sklopu operacije koja je dovela do oslobađanja četiri Izraelca iz zarobljeništva Hamasa.

Hamas tvrdi kako su još tri neimenovana zarobljenika, uključujući jednog s američkim državljanstvom, ubile izraelske snage tokom napada, što je Izrael negirao.

U međuvremenu, izraelska vojska nastavila je s bombardiranjem mjesta širom Gaze. Izvještavajući iz Deir el-Balaha u centralnoj Gazi, Al Džazirina novinarka Hind Koudari rekla je da tijela ubijenih i dalje pristižu u bolnicu Mučenika Al-Aksa, te da postoji opasnost da će jedina bolnica koja radi u tom području biti preplavljena žrtvama.

Kasno u nedjelju, Beni Ganc objavio je da podnosi ostavku na mjesto izraelskog ministra ratnog kabineta. Iako ovaj potez vjerovatno neće odmah ugroziti Netanjahuovu administraciju, učinit će ga još više ovisnim od saveznika sa krajnje desnice.

Blinken se već susreo s Gancom tokom posjete Izraelu, ali nije jasno je li posjeta zakazana i za danas.

Osma regionalna turneja američkog diplomate od početka rata takođe dolazi u vrijeme dok ključaju napetosti u graničnim borbama između Izraela i Hezbolaha, a obije strane signaliziraju da su spremne za rat nakon osam mjeseci graničnih borbi.

(Al Jazeera)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.