Poslije smrti 12 beba: Obilježene 32 godine od početka borbe za „Koridor života“

0

Za operaciju „Koridor života“ zaslužni patriotski duh, jedinstvo i sloga

U Ristića Gaju kod Doboja obilježene su 32 godine od početka borbi za proboj „Koridora života“.

Sa tog mjesta krenulo se u odbranu srpskih domov,a što je bio uvod u veliku operaciju probijanja koridora kroz Posavinu.

Neposredni motiv za operaciju „Koridor života“ bila je smrt 12 beba u porodilištu u Banjaluci, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika i nemogućnosti njegove dostave usljed blokade Ujedinjenih nacija.

Ovom operacijom prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada Srba u zapadnom dijelu Republike Srpske i Republici Srpskoj Krajini.

– Kada su nam došli do kuća, drugog izlaza nismo imali. Kao jedan svi smo stali u odbranu naših ognjišta – prisjeća se borac Krnjinske brigade Nedeljko DŽabić iz Ritešića, prenosi RTRS.

Na ratištu je bio od prvog do posljednjeg dana rata, od Cerovice, gdje je sve počelo, pa do Broda.

– Išli smo za Republiku, nije se u tom vremenu razmišljalo ni o čemu. Bila je to mladost, gdje si samo razmišljao da odbraniš otadžbinu – rekao je Džabić.

Osmog juna 1992. godine, na konačan obračun sa neprijateljem prema Brodu i rijeci Savi, sa Ristića Gaja krenula je Krnjinska brigada, potpomognuta drugim jedinicima.

U tim borbama koje su prethodile bici za koridor života, branjen je i Doboj.

– Velika uloga i zasluga je na Krnjinskoj brigadi koja je imala zadatak da spriječi dalje napredovanje i uspjela je to tih nekoliko dana da premosti, dok nisu počele da se uvode veće jedinice. Odavde se krenulo u operaciju proboja Koridora – rekao je Mirko Škorić, komandant Krnjinske brigade Vojske Republike Srpske.

Na spomenik podignut u Ristića Gaju uklesana su imena 445 poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa Krnjina, kojima u danas porodice, saborci i brojne delegacije odali počast.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.