Duh crkvenog separatizma i dalje bdi nad Crnom Gorom: Ipak crnogorska crkva je autokefalna samo kad je u pitanju – greška!

0

Za Kiparsku crkvu nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske, koja je pod Patrijaršijom srpskom. Ovo je van naše nadležnosti.

To je zaključak „fame“ koja se podigla prilikom posjete predsjednika države Jakova Milatovića Kipru, ali i arhiepiskopu Georgiju, poglavaru Kiparske pravoslavne crkve. Grčki mediji su prenijeli izjavu kiparskog vjerskog poglavara gdje je navodno kazao da „Crkva crnogorska još uvijek nije autokefalna i mislim da ono što je istina među svim ostalim pravoslavcima postoji i među nama. Kada, uz Božiju pomoć, postanu autokefalni, naši odnosi će se sigurno dalje razvijati”.

Međutim, stigao je i demant, na pomenutu izjavu od strane kiparskog poglavara tvrdeći da je došlo do zabune. Pojašnjavajući saopštenjem Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop kiparski g. Đorđe pojašnjava da za Kiparsku crkvu „nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske koja je pod Patrijaršijom srpskom”.

Detaljno saopštenje Arhiepiskopa kiparskog Georgiou, prenijeli su grčki portali:

Želio bih da razjasnim nešto u svojoj jučerašnjoj izjavi što je možda dovelo do pogrešnih tumačenja i pogrešnih utisaka:

Sa predsjednikom Crne Gore uopšte nismo razgovarali, niti smo se dotakli bilo čega što se tiče Autokefalne SPC ili lokalne crkvene vlasti u Crnoj Gori. Ono što je vjerovatno dovelo do nesporazuma je moj odgovor na novinarsko pitanje o našim odnosima sa Crkvom crnogorskom. A ja sam precizno odgovorio da su naši odnosi sa autokefalnim Crkvama, ističući da Crkva u Crnoj Gori nije autokefalna. Svojom izjavom nisam implicirao, niti impliciram da očekujemo ili favorizujemo autokefalnu crkvu u Crnoj Gori.

FOTO: Arhiepiskog kiparski

S tim u vezi, može se lako donijeti zaključak da je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva autokefalna samo – greškom.

Sudeći po saopštenju arhiepiskopa kiparskog, prosto je došlo do nenamjerne greške kiparskog arhiepiskopa čime gorepomenuta teza najviše dolazi do izražaja. Pitanje autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve aktuelizovano je još 90-ih godina a način na koji je bivša vlast pokušavala to da sprovede bila je Zakonom o slobodi vjeroisvpojesti što je dovelo do masovnih litija u Crnoj Gori, a što je na kraju dovelo do smjene aktuelne vlasti Demokratske partije socijalista.

A jasno je i zbog čega je došlo do ove retorike. Ideologija nezavisne Crne Gore stajala je na 3 postulata – crnogorski jezik, crnogorska nacija, koji su dijelom sprovedeni, i na kraju i crnogorska crkva koja se faktički nikad nije primila u Crnoj Gori – mimo Cetinja.

A svoj ovoj fami je prethodilo je pisanje ΚΥΠΕ, nacionalne press-agencije (cna.org.cy), zatim portali „Ειδήσεις Κύπρος” (reporter.com.cy) i „Philenews” (philenews.com), ali i vjerski portal na grčkome „Ορθοδοξία News Agency” (orthodoxianewsagency.gr), etc. prema čijem pisanju je poglavar Kiparske pravoslavne crkve doslovno kazao:

„Crkva crnogorska još uvijek nije autokefalna i mislim da ono što je istina među svim ostalim pravoslavcima postoji i među nama. Kada, uz Božiju pomoć, postanu autokefalni, naši odnosi će se sigurno dalje razvijati”.

Saopštenje možete pročitati na linku.

Predsjednik države Jakov Milatović prvi je demantovao „navode pojedinih medija“ da je tokom sastanka bilo riječi o kanonskom statusu „Crkve“ u Crnoj Gori.

Milatović u svom reagovanju nije naveo koja je to „Crkva“ što umnogome liči na lidera Demokrata Aleksu Bečića.

Tokom susreta sa poglavarom kiparske pravoslavne crkve predsjednik Milatović je upoznat sa istorijatom ove crkve, njenim trenutnim ustrojstvom, kao i značajnom ulogom koju ova Crkva ima u društveno-političkom životu Kipra.

Takođe, na sastanku su razmijenjena mišljenja i o izazovima sa kojima se svijet danas susrijeće.“

Lider DNP-a Milan Knežević reagovao je putem mreže X i poručio:

„Ima li ko iz mitropolije da kaže Jakovu Milatoviću da je zbog jučerašnje promocije tzv. CPC zaslužio isključenje iz crkve? Ili možda fresku u hramu? Ali ne može se stizat: Vampir, Stiv, Maradona… Za kim zvone zvona“, zaključio je Knežević.

Mitropolit Joanikije reagovao na raniju izjavu: U najmanju ruku neprimjerena

Nakon što su mediji objavili izjavu Arhiepiskopa Kiparske Pravoslavne Crkve Georgija, datu tokom susreta sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, sajt Mitropolije navodi da je razgovarao sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Joanikijem.

Mitropolit je poručio da je ta izjava u najmanju ruku neprimjerena, ako su je mediji pravilno prenijeli.

„Nije uobičajeno da se poglavar jedne Crkve miješa u unutrašnji poredak druge autokefalne Crkve. Uzdržaću se od daljih komentara iz poštovanja prema Svetoj Kiparskoj Crkvi sa kojom je Srpska Pravoslavna Crkva uvijek imala dobre odnose u ljubavi Hristovoj. Nadam se da će tako biti i u buduće“, jasan je bio mitropolit.

A na pitanje kakav je doprinos Mitropolije crnogorsko-primorske jedinstvu Srpske Pravoslavne Crkve kroz njenu osmovjekovnu prošlost, vladika odgovara. da su Mitropolija crnogorsko-primorska i druge Eparhije u Crnoj Gori ispisale svijetle stranice svoje istorije i stvorile blistavu kulturu u okviru Srpske Pravoslavne Crkve.

FOTO: Mitropolija

„Istovremeno su se uvijek borile za jedinstvo Srpske Crkve koje se, dublje gledano, poistovjećuje sa jedinstvom cijele Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve koje ispovijedamo u Simvolu Vjere. To je naše hrišćansko i svetosavsko opredjeljenje. Nikome u našoj Crkvi od Svetog Save do danas nije palo na pamet da to opredjeljenje, koliko svetosavsko toliko i njegoševsko, pogazi ili izmijeni“, zaključio je Mitropolit.

Raković: Nije slučajno u javnost izašla ta vijest

Istoričar Aleksandar Raković komentarisao je za BORBU posjetu predsjednika države Jakova Milatovića Kipru, kao i njegov susret sa kiparskim arhiepiskopom Đorđem gdje je, sudeći po saopštenju, vladika kazao da Crkva u Crnoj Gori treba da bude autokefalna, a što je kasnije demantovao.

Raković međutim tvrdi da je Milatovićeva posjeta kiparskom arhiepiskopu nastavak politike koju su vodili predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kada je posjetio carigradskog patrijarha i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kada je posjetio pet grčkih manastira na Svetoj Gori a zaobišao je Hilandar.

„Skoro u isto vrijeme predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je iz privatnih razloga posetio carigradskog patrijarha. Izvjesno je da dualisti i drugi crkveni separatisti nešto mute i to potvrđuju Bečićeva izjava da mu je potkošulja (Mitropolija crnogorsko-primorska) bliža od košulje (Srpske pravoslavne crkve), kao i Krivokapićeva izjava o tzv. Crkvi u Crnoj Gori, koja je na istom tragu kao i informacija koja je isplivala sa sastanka Milatovića sa kiparskim arhiepiskopom“, kazao je Raković za BORBU.

FOTO: Aleksandar Raković

On dodaje da nije slučaju u javnost izašla vijest da je kiparski arhiepiskop rekao da „Crkva u Crnoj Gori treba da bude autokefalna“.

„Iako smo mislili da su crkvene prilike u Crnoj Gori razrešene povoljno po srpski narod, vidimo nažalost da situacija nije do kraja prelomljena u našu korist“, zaključio je Raković za Borbu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.