Izmjerene rekordno visoke temperature Sjevernog mora

0

Sjeverno more je tokom 2023. godine bilo toplije nego bilo kada ranije otkad postoje mjerenja, objavila je biološka stanica na otstrvu Helgoland, koju je uspostavio Institut Alfred Wegener (AWI) smješten u njemačkoj luci Bremerhaven.

Mjerenja pokazuju kako je prosječna temperatura mora u 2023. bila hladnija od 11,9 stepeni, objavio je Institut. To je najviša zabilježena temperatura od početka mjerenja i podataka Instituta koji datiraju iz 1962. godine, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Visoke temperature posljedica su klimatskih promjena i mogle bi imati ogromne posljedice za morski ekosistem, upozorili su stručnjaci.

Naučnici su i u ovoj godini u Sjevernom moru uočili više temperature nego što je uobičajeno. Institut AWI je objavio kako su januar, februar, mart i april 2024. pojedinačno u prosjeku među deset najtoplijih mjeseci od 1962. godine.

Najtopliji mart od 1962.

“S prosječnom temperaturom mora od 6,9 stepeni mart 2024. bio je najtopliji mart od 1962. godine”, navodi se u objavi.

Podaci ukazuju na međusobnu povezanost između mjesečnih temperatura evidentiranih u Njemačkom zaljevu i temperatura na njemačkom kopnu.

Sjeverno more

“Sjeverno more se tako brzo zagrijava, jer je riječ o plitkom moru okruženom kopnenim područjima. Ono je poput ogromne lokve”, rekla je direktorica biološke stanice Karen Viltšir.

“Zato su trendovi temperatura za kopno apsolutno u skladu s onima za temperaturu vode”.

Institut upozorava da će morski toplinski valovi vjerovatno, osim na površinu mora, uticati i na staništa na morskome dnu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.