Počeo Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu: Ko su predstavnici Srbije i Srpske?

0

U Sankt Peterburgu danas se otvara Međunarodni ekonomski forum, na kojem će učestvovati delegacije iz više od 130 zemalja.

Forum će trajati do 8. juna, a glavna tema će biti „Osnova multipolarnosti – formiranje novih centara rasta“.

Srbiju će predstavljati ministar bez portfelja Nenad Popović, a na Forumu će učestvovati i delegacija Republike Srpske sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu. Među prisutnima je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac.

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov potvrdio je da je planiran  i sastanak Dodika i Putina o situaciji u BiH i rezoluciji Generalne skupštine UN o Srebrenici.

Prema riječima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, očekuje se da će se ruski predsjednik Vladimir Putin sastati sa liderima drugih zemalja na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma.

Glavni poslovni program foruma podeljen je u četiri tematska bloka koji odgovaraju glavnoj misiji foruma da održi globalnu ravnotežu snaga i izgradi multipolarni međunarodni sistem, obezbeđujući uslove za razvoj zasnovan na objedinjavajućoj i konstruktivnoj agendi koju diktiraju nacionalni interesi Rusije.

Osim toga, učesnici foruma će razgovarati o ruskoj ekonomiji i ključnim pokretačima njenog rasta.

Sjednica „Unapređenje poreskog sistema: pravičnost, ravnoteža, stabilnost“ biće jedan od glavnih događaja koji će se održati 6. juna.

Za Forum se prijavilo više od 17.000 učesnika iz 136 zemalja, ali i 3.400 predstavnika svjetskih medija.

Na jednoj od prezentacija na forumu su prikazani projekti brzih magistrala koje će biti duge 4671 kilometar i na kojim će biti dozvoljeno kretanje do 400 kilometara na sat.

Na primjer, navodi se da će magistrala Moskva – Sankt Peterburg biti duga 679 kilometara i da će se prolaziti za dva sata i 15 minuta. Za put od Moskve do Jekaterniburga koji je dug 1540 kilometara putnicima će trebati sedam sati i 50 minuta, a za to je planirano 107 vozova.

Od Moskve do Minska biće potrebno samo tri sata, a od Moskve do Rjazanja nešto više od sat vremena.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.