Uhapšen u BiH: Planirao da „opere“ milion i po evra od prodaje narkotika

0

Policija u Bosni i Hercegovini uhapsila je muškarca koji je u tu zemlju unio milion i po evra stečenih prodajom narkotika s ciljem „pranja“ tog novca.

Kako prenose lokalni mediji, akcija je sprovedena poslije dešifrovanja zaštićene komunikacije koju koriste krijumčari, potvrđeno je u utorak iz Tužilaštva BiH.

Neimenovani 47-godišnjak uhapšen je u ponedeljak na području Lukavca kod Tuzle, a policijski službenici su pretresli prostorije koje je koristio, uključujući i sef u banci.

– Prikupljeni su dokazi koji ukazuju na to da je ovaj osumnjičeni iz zemalja zapadne Evrope na teritoriju Bosne i Hercegovine nezakonito unio najmanje 1,5 miliona evra, koje je dalje ulagano u privredno poslovanje pravnih lica, odnosno preduzeća čiji su vlasnici drugi članovi organizovane grupe – navodi se u saopštenju tužilaštva.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici izveli akciju, objasnila je da je ona zasnovana na istrazi i prikupljenim dokazima o aktivnostima organizovane kriminalne grupe koja je prevozila i distribuirala kokain u velikim količinama iz južnoameričkih zemalja u zapadne zemlje. evropskim zemljama, i oprali novac u višemilionskim iznosima.

Prilikom izvršenja zločina, pripadnici te kriminalne grupe komunicirali su preko posebno zaštićene Skaj aplikacije.

Ta aplikacija je dešifrovana koordinisanim naporima niza zemalja, uključujući Interpol.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.